IslamBosna.ba– Gradonačelnik londonskog Tower Hamletsa, Lutfur Rahman, se našao na udaru kritika nakon što je naredio da se palestinska zastava postavi na gradsku vijećnicu u znak solidarnosti sa Gazzom.

On je na Twitteru postavio fotografiju zastave sa porukom: „Palestinska zastava se vijori na Gradskoj vijećnici u znak solidarnosti sa Gazzom i u znak podrške prekidu vatre i miru“.

Ovaj potez naljutio je pojedine u jevrejskoj zajednici što je dovelo do podjele u ovom vjerskom i etnički raznolikom području.

Predsjednik torijevaca, Grant Shapps je izjavio :“Ovo je uprava koja ne može čak organizirati ni vlastite izbore, a kamoli da intervenira po pitanju vanjskih poslova na Bliskom istoku. Ono što nam je sada potrebno je trenutni prekid vatre i nastavak humanitarne pomoći a ne prazna politika mahanja zastavom“.

Međutim ne postoje pravila koja sprječavaju postavljanje zastava na javne zgrade.

„Postavili smo palestinsku zastavu na Gradsku vijećnicu kao humanitarni znak naše solidarnosti sa narodom Gazze. Osim trenutnog vojnog napada, blokada Pojasa Gazze izaziva humanitarnu katastrofu. Više od 1.000 osoba je ubijeno, većina od njih su žene i djeca. Potrebno je hitno uspostaviti humanitarni koridor koji će omogućiti da povrijeđeni dobiju liječenje i medicinsku skrb. Žalimo zbog gubitka života u ovom tragičnom sukobu. Pozivamo našeg premijera da pomogne u stvaranju trajnog mira koji će prekinuti krug nasilja između Izraelaca i Palestinaca i spriječiti dalji gubitak nevinih života“, kazao je Rahman.

Gradska vijeća Prestona  i Bradforda također su postavila na svoje gradske vijećnice zastave Palestine.

IslamBosna.ba