IslamBosna.ba- Žena koja je pronađena mrtva u Colchesteru vjerovatno je  ubijena zbog svoje vjere, navode iz policije.

Žrtva je studentica na Univerzitetu Essex, Nahid el-Mane’a, koja je tek nedavno doputovala u Veliku Britaniju iz Saudijske Arabije kako bi pohađala doktorski studij. Ona je šetala stazom Salary Brook, jučer, 17. jula, oko 10: 40 ujutro kada je nasilno pretučena. Bolničari su je pokušali spasiti ali je umrla na mjestu događaja uslijed povreda glave i tijela.

Žrtva je pronađena u odjeći koja je identifikuje kao muslimanku, navode iz policije mada policija navodi da nema dokaza da se radi o vjerskoj mržnji ali da je to glavna vodilja istrage.

Žena, u ranim tridesetim, pronađena je u tamno plavoj dugoj abaji i šarenom hidžabu.

Inspektorka Tracy Hawkins navodi da se vodi zvanična istraga o motivima napada.  Ali dodaje: „Mi smo svjesni da žrtvina odjeća nagovještava da se radi o muslimanki i to je jedna od glavnih vodilja istrage, ali opet nema čvrstih dokaza u ovom trenutku da je ubijena zbog religije“.

Sinoć je uhapšen pedesetdvogodišnji muškarac u vezi sa incidentom, dok detektivi saslušavaju svjedoke koji su koristili stazu u periodu od 8:30 do 11 sati.

Smatra se da je žena napadnuta nožem te da je nekoliko puta ubodena u lice tokom napada.

Uniformirani policajci su pojačali patrole oko mjesta nesreće koja se dogodila u blizini obdaništa St. Andrews.

Melody Lowe, upravnica ove predškolske ustanove, navodi da je zamolila da rođaci ili bliski prijatelji mogu doći i preuzeti djecu.

„Savjetovali smo da djeca budu preuzeta od odrasle osobe koju djeca poznaju“, kaže ona. „Mi smo inkluzivna škola sa 18 jezika te kako ovaj savjet ne bi ograničili na djecu koja nose islamsku odjeću savjet je upućen svima. Imamo vrlo dobar odnos sa policijom“.

Islamofobični zločini iz mržnje drastično su porasli od prošle godine širom Britanije. Na stotine krivičnih djela počinjeno je nad muslimanskim stanovništvom tokom 2013. godine. Samo Metropoliten policija zabilježila je 500 islamofobičnih zločina u 2013., u odnosu na 336 incidenata u 2012. i 318. u 2011. godini.

Ovaj posljednji zločin potpuno je zanemaren od medija. Da je počinilac zločina musliman dobio bi potpunu cjelodnevnu pokrivenost  gdje bi sve breaking news jasno navodile da se radi o ‘muslimanu napadaču’ kao i da je religija bila osnovni motiv napada.

 

IslamBosna.ba