Nekad poznat kao mjerilo pravednosti i tačnosti, BBC je postao nemaran u pogledu istine prilikom izvještavanja sa palestinskih teritorija koje je ilegalno okupirao Izrael – Zapadne Obale, Istočnog Jerusalema i Gaze.

Jedan od primjera je i program pod imenom “Danas” koji se emituje radnim danima od 6 do 9 sati na Radio4. Prošle sedmice je “Danas” obilježio godišnjicu izraelskog rata s osvrtom na ekonomiju Gaze, u kojem se moglo čuti kako voditelj najmanje tri puta kaže da je cilj operacije Cast Lead bio sprečavanje raketnih napada preko granice.

Nakon primirja Izrael je obećao ukinuti ekonomsku blokadu, ali, to se nije dogodilo, za razliku od Hamasa koji je održao svoju stranu dogovora i nijedna raketa nije ispaljena. Tako da 1.400 stanovnika Gaze, uključujući oko 350 žena i djece, nije moralo umrijeti u izraelskom bombardiranju

Sve što je Izrael trebao napraviti da bi se produžilo primirje jeste očuvanje mira i podizanje blokade kako je obećano.

Ali, tu se ne radi o raketama, zar ne? Rakete se ne lansiraju sa Zapadne Obale, ali Izrael drži Zapadnu Obalu čvrsto zatvorenom i sva kretanja su okrutno ograničena vojnom i administrativnom kontrolom. Smrt i razaranja koja su se desila u Gazi su se ustvari dogodila zbog neugasive gladi Izraela za zemljom i izraelske želje da pokori, uništi ili protjera domaću populaciju.

BBC također nije naveo tačan kontekst u vezi izraelskog mjesta Zderot. Ed Sturton koji izvještava iz Zderota nije objasnio kako zemljište na kojem stoji Zderot ustvari pripada palestinskom selu zvanom Najd, i čiji stanovnici su etnički očišćeni i protjerani od strane židovskih terorista u maju 1948. godine. Mnogi od njih su završili u izbjegličkim logorima u Gazi. Zderot je, dakle, prava uvreda za Palestince.

Pod Rezolucijom UN-a 194 i Općom deklaracijom o ljudskim pravima stanovnici sela Najd, zajedno sa stotinama hiljada drugih koji su protjerani uz prijetnju oružanom silom, imaju pravo da se vrate u svoje domove. Međutim,  Izrael im je ta prava uskratio.

Dakle, da li je naš “pouzdani” BBC pao pod uticaj cionista? BBC sigurno daje nesrazmjernu količinu vremena proizraelskim ličnostima kao što su izraelski ambasador, režimski glasnogovornik Mark Regev, glavni rabin i poneki političar koji se bore za Izrael, i svi oni govore dobar, tečan engleski. U rijetkim prilikama kada BBC intervjuiše nekog Palestinca, obično se izabere neko ko je neinteligentan. Ne mogu se sjetiti kad sam zadnji put čuo palestinskog ambasadora Manuela Hassassiana, koji izvrsno govori engleski i može izložiti palestinski slučaj rječito.

BBC također usvaja izraelski jezik i definicije. Palestinci, a ne Izraelci su ti koji su militantni. Hamas, a ne okupatori su teroristi. Jedan zarobljeni izraelski vojnik se smatra vrijednijim kao vijest za objavljivanje nego više od 10.000 otetih Palestinaca (od kojih mnogi žena i djeca) koji truhnu u izraelskim zatvorima. Važno je da se Izraelci a ne Palestinci osjećaju sigurno unutar svojih granica. Izraelci, a ne Palestinci imaju pravo na samoodbranu.

Prije nekoliko godina TV istraživanje od strane Glasgow University Media Grupe pokazalo je kako BBC kao i ostali, emituje iskrivljenu sliku arapsko-izraelskog sukoba i krivo obavještava britansku javnost iznoseći samo stavove izraelske vlade i uglavnom proizraelskih političara. Današnji jaz između BBC-a i njegovog motoa “nezavisan, nepristran i pošten”, čini se isto toliko širok.

Naravno, ništa od toga nije novo za Palestince. Ovo iznosim samo radi zapadnih čitatelja osobito Britanaca i Amerikanaca, koji su žrtve pristranosti medija, i Izraelaca koji žive na dijeti fikcije, i Cionista koji ma gdje bili ionako neće prepoznati istinu taman ih lupila po glavi.

(Stuart Littlewood, El-Džazira)

IslamBosna

Leave a Reply

*

captcha *