Ibrahim Tirak, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove u Sarajevu, sredinom sedmice formirat će tim inspektora koji će u Hypo banci provjeriti dokumentaciju o plasmanu kredita u švicarskim francima u našoj zemlji.

Tim revizora

– U srijedu ili četvrtak sastat ću se s predstavnicima Udruženja “Franak” i pregledati sve papire. Ukoliko uočim bilo kakvu nepravilnost banke u smislu kršenja Zakona o potrošačima, banku ćemo tužiti.

Do sada smo dobili čak 120 pravosnažnih presuda protiv banaka, ali u ovoj zemlji niko nije reagirao, niti izrazio spremnost da ispravi nezakonitosti – kaže za “Dnevni avaz” Tirak.

On upozorava da država mora natjerati entitetske agencije za bankarstvo da rade svoj posao.

– Zanimljivo je i indikativno da se ovdje radi samo o jednoj banci – Hypo banci.

Ministarstva finansija, agencije za bankarstvo i Centralna banka BiH moraju početi mijenjati zakon o poslovanju banaka – dodaje Tirak.

Džemal Hodžić, predsjednik Udruženja “Franak”, kaže za “Dnevni avaz” da su korisnici kredita jučer u Bugojnu s timom advokata, ekonomista i revizora dogovorili sve detalje prve kolektivne tužbe protv Hypo banke, koja će Općinskom sudu u Mostaru biti podnesena do 20. septembra.

Bez aneksa

– Tužbi će biti nekoliko. U ovom trenutku ne bavimo se rastom franka, već nepravilnostima u vezi s formiranjem kamatne stope, kao i zakonitosti valutne klauzule. Hypo banka krši ugovore od 2008. i 2009. godine.

Ove godine kamata bi trebala biti pet posto, ali građani vraćaju i po sedam posto. Insistirat ćemo da banka retroaktivno svakom klijentu vrati novac koji je nezakonito uzela.

Apeliram na dužnike da u banci ne potpisuju nikakve anekse niti dodatne ugovore dok se ne ispita zakonitost valutne klauzule – objašnjava Hodžić.

Lukavačko preduzeće na koljenima

Sedin Hasić, poduzetnik iz Lukavca, rekorder je po visini podignutog kredita u “švicarcima”. U decembru 2007. njegovo preduzeće podiglo je kredit u iznosu od 6.100.000 švicarskih franaka po kursu od 1,17 KM. Kredit je kompletno isplaćen u konvertibilnim markama.

 

– Kredit se nakon mjesec trebao prebaciti u eure, što ni do danas nije urađeno i danas je naša firma u veoma teškoj situaciji. Naših 220 radnika tako prvi put od otvaranja preduzeća sa zakašnjenjem čeka plaće – kaže Hasić.

Formiran “Franak”

Sastanak u Bugojnu iskorišten je i za formalno-pravno formiranje Udruženja “Franak”. Za predsjednika Udruženja izabran je Džemal Hodžić, dok je potpredsjednik Kemal Duraković. Obojica su korisnici kredita u švicarskim francima.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *