Ustavni sud Bosne i Hercegovine (US BiH) odlučio je na današnjoj plenarnoj sjednici u Sarajevu da odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande o smjeni ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića, ministra odbrane BiH Muhameda Ibrahimovića i zamjenika ministra finansija i trezora BiH Fuada Kasumovića “nisu destruktivne po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u BiH”.

 

Ovo je za agenciju Anadolija (AA) potvrdio registar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

 

Sud je razmatrao zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Dragana Čovića za ispitivanje regularnosti postupka, odnosno utvrđivanja postojanja ili nepostojanja ustavne osnove proglašenja štetnom po vitalni interes bošnjačkog naroda u vezi s predloženom smjenom trojice zvaničnika.

 

“To znači da će procedura usvajanja navedene odluke u Domu naroda BiH biti obuhvaćena članom 4. 3d. Ustava BiH kojim je utvrđeno da je za donošenje odluke potrebno da glasa većina članova Doma naroda BiH koji su prisutni i glasaju. A za razliku od situacije kada se nešto proglasi destruktivnim po vitalni nacionalni interes konstitutivnog naroda. Tada je za donošenje odluke potrebno da glasa većina svakog od klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda BiH”, kazao je Mijan za AA.

 

Obrazloženje presude Ustavnog suda BiH bit će dostupno zainteresiranim stranama i javnosti za nekoliko dana. Cijelo obrazloženje je, kazao je Mijan, ono što su sudije htjele da pošalju kako svoj stav u konkretnom slučaju.

 

Na početku zasjedanja predsjednica Ustavnog suda Valerija Galić kazala je da novinari ne mogu prisustvovati ovoj sjednici, s obzirom na to da nije u pitanju javna rasprava.

Ona je zahvalila sudijama koji su prekinuli godišnje odmore i svoje lične obaveze kako bi došli na sjednicu, podsjećajući da Ustav BiH nalaže da se u ovakvim situacijama postupa hitno.

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *