Predvođeni škotskim Nacionalnim zavodom za transfuziju krvi, trogodišnji pokusi mogli bi dati neograničenu količinu zaliha krvi za hitne transfuzije, piše BBC. Tako proizvedena ljudska krv bila bi u potpunosti nezaražena ili kontaminirana u bilo kojem drugom smislu.

Naučnicii će testiranja provoditi na ljudskim embrijima, koji ostanu višak nakon uspješnih umjetnih oplodnji, a posebno će biti selektirani oni koji su genetski predodređeni da proizvode nultu negativnu krvnu grupu.

Samo sedam posto Britanaca ima nultu negativnu krvnu grupu

Zalihe te krvne grupe, koja se bez bojazni može transfuzijom dati bilo kojem pacijentu, čak i ako njegova krvna grupa nije poznata, iznimno su ograničene u Velikoj Britaniji, jer samo sedam posto stanovništva u toj zemlji ima tu krvnu grupu.

U projektu će sudjelovati Zavodi za transfuziju Engleske, Walesa i Škotske, a tri milijuna funti bit će donirano i iz Wellcome Trusta. Ito tako, vjeruje se kako će u projektu sudjelovati i irska vlada.

Primjena kroz pet do deset godina

Projekt vodi profesor Marc Turner sa univerziteta  u Edinburghu, koji je ujedno i direktor škotskog Zavoda za transfuziju krvi. On je kazao kako bi naučnicii s radom na projektu trebali započeti u sljedećih nekoliko sedmica, nakon što dobiju konačna odobrenja od relevantnih istraživačkih institucija.

Dokaz da je to moguće izvesti, trebali bismo imati već u sljedećih nekoliko godina, no realno gledano, primjena te metode na tretmanu pacijenata, bila bi moguća tek za pet do deset godina,
rekao je Turner i dodao, kako bi se na taj način moglo proizvesti neograničene količine krvi.

Ipak, postoji puno protivnika koje korištenje matičnih stanica iz embrija smatraju neetičkim, jer se na taj način uništava buduće živo biće, u ime nauke.

Izvor: index.hr

Leave a Reply

*

captcha *