Potom su je oborili na beton i nastavili da je tuku rukama i nogama.

 

Vidjevši šta se dešava sa djevojkom, njen kolega, koji je bio u neposrednoj blizini, pritrčao je da joj pomogne.

 

Pripadnici EUFOR-a počeli su i njega da tuku, a kada je naišla policijska patrola, bacili su ga na policijski automobil na kojem je od udara razbijen retrovizor i ulubljena karoserija.

 

Policijska patrola uhapsila je pripadnike EUFOR-a i sprovela ih u zgradu policije.

 

Po dolasku u prostorije policije, pripadnici EUFOR-a, vidno pijani, psovali su i provocirali policajce, pokazući identifikacione kartice EUFOR-a i tražili da budu pušteni, pozivajući se na imunitet. Oni su, nakon kraćeg zadržavanja u policiji, pušteni na slobodu.

(Vijesti.ba)

 

13:58 h update:

Kako Srna nezvanično sazaje, pripadnici tuzlanskog LOT tima EUFOR-a su državljani Turske.

Policija će zvanične izjave dati danas u 15.30 časova.

                                                                                                                                                                                                                                    (Nezavisne/Doznajemo.com)

 

17:40

Navodi o hapšenju turskih vojnika u Banja Luci 

Komadant turskog bataljona Ilhan: Privedeni vojnici nemaju veze sa turskim bataljonom
 

Komadant turskog bataljona pri snagama EUFOR-a u Bosni i Hercegovini brigadni general Fatih Ilhan, demantovao je medijske navode o hapšenju pripadnika turskih snaga u Banja Luci.

“Privedena dvojica vojnika nemaju veze sa turskim bataljonom. Oni su pripadnici austrijske vojske”, rekao je Ilhan u izjavi za agenciju Anadolija komentarišući navode o hapšenju turskih vojnika nakon incidenta u Banja Luci. On je podsjetio na navode iz kojih je moguće izvesti zaključak da su turski vojnici bili akteri pomenutog incidenta, što je, kako je rekao, pogrešno.

Ilhan je demantovao navode o povezanosti uhapšenih vojnika sa turskim snagama pri EUFOR-u, pojašnjavajući kako je komanda turskog bataljona istražila pomenuti slučaj, te došla do zaključka da pomenuti vojnici vrše dužnost u austrijskoj vojsci, te da je jedan od njih turski državljanin.

“Navodi o umiješanosti turskih vojnika u takav incident nisu tačni. Turski vojnici, sa svojom disciplinom, odgovornošću prema povjerenim zadacima uvijek su bili primjerni i siguran sam da će ostati takvi. Pripadnici turskog bataljona pri EUFOR-u, savjesno obavljaju svoje dužnosti u BiH, služeći svim narodima i manjinama u ovoj zemlji, pomažući svima bez bilo kakvog razdvajanja, što će biti slučaj i u budućnosti”, poručio je Ilhan.

On je napomenuo da se iz vijesti čiji je izvor agencija Srna, ali i daljnjih interpretiranja može zaključiti kako su uhapšeni vojnici pripadnici turskog bataljona pri EUFOR-u.

Pripadnici turskog bataljona organizirali su prigodnu svečanost  za vrijeme Kurban-bajrama u bazi u Butmiru, kojoj su pred turskog amabasadora Yildiza, vojnog atašea brigadnog generala Mehmeta NAila Yigita, komadanta bataljona Ilhana i brojnih drugih zvanica prisustvovali i pripadnici snaga drugih zemalja.
 
Nakon svečanosti uslijedila je podjela pomoći najugroženijim stanovnicima BiH, podsjetio je Ilhan. (anadolu agency)

                                 

Leave a Reply

*

captcha *