Demonstranti su nosili plakate na kojima su ispisali svoje nezadovoljstvo i okružili zgradu UN-a u Buruzu Magu danas poslijepodne pozvavši vlasti da uhapse Navi Pillay.

Navi Pillay, visoka predstavnica UN-a za ljudska prava je prilikom posjete ostrvima u Indijskom okeanu iznijela nekoliko uvreda što je rezultiralo nezadovoljstvom maldivskih muslimana. Pillay je jučer pozvala vlasti Maldiva da ukinu “diskriminirajuću” ustavnu odredbu koja zahtijeva da svaki građanin Maldiva mora biti musliman.  Demonstranti su naveli da je predstavnica UN-a omalovažila islamski zakon. To nije prvi put da su visoki zvanični UN-a povrijedili islamski zakon.

Ranije juče, ona je izjavila pred parlamentarcima kako je ‘bičevanje’ žena zbog vanbračnih polnih odnosa jedna od najnehumanijih i degradirajućih oblika nasilja nad ženama i pozvala na javnu debatu u Maldivima povodom ovog pitanja.

Na pitanje zbog čega je stavila primjedbu na bičevanje kada to krši Ustav Maldiva, Pillay je izjavila: “Ne vjerujem da imate Ustav”,ali je ubrzo se ispravila govoreći “Vi imate Ustav koji u mnogo čemu odgovara općeprihvaćenim ljudskim pravima.”

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *