IslamBosna.ba- Najveće vijeće islamskih učenjaka Južne Afrike je odbilo da ugosti muftiju Egipta u zemlji zbog njegove podrške tiranskom režimu Abdelfettaha es-Sisija.
“Džemietul ulema Južne Afrike (JUSA) je podržala druge grupe uleme koji su objavili da neće pružiti dobrodošlicu muftiji Egipta, dr. Ševki Allamu, tokom njegove najavljene posjete zemlji.

Na nedavnoj godišnjoj skupštini uleme žestoko se raspravljalo o sastanku s muftijom.
Govoreći za Radio Islam, generalni sekretar ove organizacije Mevlana Ibrahim Bham je naveo ‘ulogu muftije u političkim progonima trenutnog egipatskog režima’ kao razlog zbog čega je organizacija donijela takvu odluku. Mevlana Bham je kazao da je nakon razgovora s drugim organizacijama uleme u cijeloj zemlji, donesena odluka da ne bi bilo dobro da se sastanu s dr. Ševki Allamom..
“Džemietul ulema Južne Afrike nakon vijećanja sa drugim organizacijama uleme i rasprave o različitim opcijama je odlučila da se ne sastane sa muftijom Egipta tokom njegove predložene posjete Južnoj Africi. Ovo je zbog političke uloge muftije u progonima koji se provode u Egiptu”.
Mevlana Bham dodaje da se nada da će ovaj stav poslati jasnu poruku solidarnosti progonjenima i izraz neslaganja sa trenutnom politikom režima prema ljudskim pravima”.
U međuvremenu, dr. Ševki Allam se suočava sa mogućim hapšenjem na tlu Južne Afrike na temelju optužbi za zločine protiv čovječnosti i sličnih djela.

Ukoliko zahtjev Muslimanske advokatske asocijacije prođe kod Nacionalnog tužiteljstva, shodno Rimskom statutu, Južna Afrika će biti dužna da istraži, uhapsi i procesuira muftiju zbog njegove uloge u podržavanju tiranskog režima Abdulfettaha es-Sisija.

Zakir Ahmed Mayet iz Media Review Network je izdao prošle sedmice saopćenje u kojem poziva vladu Južne Afrike da pokrene istragu i procesuira Allama.
Ovo nije prvi put da su egipatski zvaničnici suočeni sa ovakvim stavom. Prošle godine es-Sisi je bio prisiljen da otkaže putovanje u Johannesburg nakon što su advokati podnijeli zahtjev za njegovo hapšenje.

IslamBosna.ba