Pozadina tog rasta, prema Weinbergovu viđenju, nije u standardnom odnosu ponude i potražnje. Tvrdi da su zemlje OPEC-a, s naglaskom na Saudijsku Arabiju, pod pritiskom Arapskog proljeća povećale socijalne transfere prema građanima, a s obzirom na to da se najmanje 80 posto proračuna njihovih zemalja puni iz prihoda od prodaje tog energenta, ne mogu sebi dopustiti da nafta izgubi na cijeni.

– U mjesec dana mirovine su u nekim arapskim zemljama skočile 100 posto, a plaće u javnim upravama za petinu. Toga se građani neće lako odreći – kaže Weinberg. Zlato u njegovoj interpretaciji postaje jedina stabilna valuta pa Kina pet posto rezervi želi u zlatu, a to znači da će morati kupiti oko 2000 tona zlata.

– Euro, dolar i jen su kao ružne sestre s kojima želite na spoj samo ako ste jako pijani ili očajni – našalio se te dodao da je zlato zapravo manje loš odabir jer je euro opterećen sukobima i nepovjerenjem država eurozone, a jen i dolar golemim deficitima i dugovima svojih zemalja. Dug je ECB-a Njemačkoj toliki da bi pojedinac trebao punih 2000 godina trošiti po milijun eura na dan kako bi ga stvorio.

Izvor: www.vecernji.hr

   

(doznajemocom)

Leave a Reply

*

captcha *