Ukidanjem zabrane bio bi dozvoljen uvoz automobila koji samo moraju biti tehnički ispravni, bez obzira na njihovu starost, a Zirojević kaže da je neophodno da se to pitanje riješi na identičan način kao što su uradile zemlje u okruženju.

Evropska komisija je rekla da je oktobar mjesec rok do kada moramo tu odluku promijeniti, kazao je Zirojević.

Odluka kojom je ograničen uvoz putničkih i teretnih vozila starijih od sedam, odnosno 10 godina, u BiH je na snazi već osam i po godina i donijelo ju je Vijeće ministara BiH.

U međuvremenu je BiH potpisala CEFTA sporazum, te Sporazum o stabilizaciji i prudruživanju sa Evropskom unijom, a svi ti sporazumi ne dozvoljavaju bilo kakva kvantitativna ograničenja, osim u izuzetnim slučajevima kada može da dođe do prijetnje na zdravlje ljudi, životinja i okoline.

Zirojević ističe da vozila nisu, niti mogu biti razlog tog ograničenja.

I obaveze koje proizilaze iz evropskog partnerstva nalažu da se odluka izmjeni na način da se dozvoli uvoz putničkih i teretnih vozila starijih od sedam, odnosno deset godina, rekao je resorni ministar.

On je rekao da je najprihvatljivija opcija u ovom momentu sistem homologacije, tehničke ispravnosti vozila, ali za to je potrebno obezbijedti sve potrebne elemente, a zna se i da u BiH još ne postoje institucije koje će vršiti tu kontrolu tehničke ispravnosti vozila.

Izvor: Fena

Leave a Reply

*

captcha *