Hapšenja su rezultat desetogodišnje istrage vodjene pod šifrom “Operacija velika platforma”, u kojoj su prema riječima predstavnika FBI-a i javnog tužioca, otkriveni odbornici, gradonačelnici i službenici u lokalnoj vlasti. Lokalni zvaničnici New Yersey-a optuženi su za primanje mita i nelegalnih donacija.

Činjenica  o potkupljivanju prikrivana je tako što je novac formalno uplaćivan u fondove za izborne kampanje.

Ključnu ulogu u istrazi odigrao je čovjek koji se predstavljao kao vlasnik gradjevinske firme i koji je plaćao mito kako bi dobio dozvole za gradnju i ubrzao proceduru njihovog izdavanja.

Političari su svojevoljno sebe stavili na prodaju
, rekao je vršilac dužnosti javnog tužioca u New Yersey-u Ralph Marra objavljujući vijest o hapšenju.

Dodao je da privodjenje tako velikog broja političara i službenika ukazuje koliko je ozbiljan problem korupcije u državi New Yersey.

Rabini koji “peru novac”

U FBI-u kažu da su tokom istrage o korupciji u lokalnim vlastima otkrili i odvojeni lanac fiktivnih humanitarnih organizacija — od New Yersey-a preko New York-a do Izraela — koji je korišćen za pranje novca.

Tim lancem je, prema riječima Ralph-a Marre, rukovodila grupa rabina koji su oprali više miliona dolara ilegalno zaradjenog novca.

On je ocijenio da rezultati istrage ukazuju na žalosnu situaciju u kojoj se vjerski lideri ponašaju kao vodje organizovanih kriminalnih grupa.

Vršilac dužnosti javnog tužioca tvrdi da bi rabin Levi Ishak Rozenbaum iz Bruklina ubijedio društveno ugrožene osobe da prodaju bubreg za 10 hiljada dolara, a on bi ga onda preprodao za 160 hiljada.

Većina uhapšenih lišena je slobode u policijskim racijama širom New Yersey-a u kojima je učestvovalo oko 300 agenata FBI-a.

Vjeruje se da je to bila jedna od najvećih policijskih akcija u istoriji države koja važi za jedno od uporišta italijanske mafije u Americi.

Gradonačelnik Ridgefielda Antony Suarez, inače advokat i član Demokratske stranke, optužen je da je primio nelegalnu isplatu od 10 hiljada dolara za svoj pravni fond. Član lokalne skupštine, republikanac Daniel Van Pelt optužen je da je primio mito od 10 hiljada dolara.

Zamjenik gradonačelnika New Yersey City-ja, demokrata Leona Beldini, je prema optužnici primila nelegalne donacije za svoju kampanju u iznosu od 20 hiljada dolara.

Guverner države New Yersey John Corzine kazao je da je opseg korupcije nečuven i da se ne može tolerisati.

Prvih 12 uhapšenih odmah je izvedeno pred sudiju i pušteni su da se brane sa slobode nakon što su platili kauciju izmedju 100 i 500 hiljada dolara

Osumnjičeni mogu dobiti do 20 godina zatvora za zloupotrebu položaja i pranje novca, kao i pet do 10 godina za šverc ljudskih organa.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *