Akcija koja se izvodi po nalogu Tužilaštva BiH i dalje traje, a Bihać nadlijeću helikopteri.
Združena policijska akcija odnosi se na više lica osumnjičenih za krivično djelo organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelom privrednog kriminala, te davanje i primanja mita, poklona ili drugih oblika koristi.
U saopštenju iz Tužilaštva BiH ranije je saopšteno da se zbog velikog broja aktivnosti na terenu nalaze tužioci iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal i glavni tužilac BiH, koji koordinira aktivnosti.
Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došla novinska agencija Srna među privedenim visokim dužnosnicima nalaze se i policijski komesar Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Unsko-sanskog kantona Esad Bašagić i vijećnik SDA u Opštini Bihać Adnan Alijagić.

Pretreseno više od 40 objekata

Više od 40 objekata je pretreseno, dok je više lica, od kojih su većina aktivni policijski službenici, privedeno u združenoj policijskoj akciji "Kastel", koja je počela juče na području Bihaća, Cazina i Velike Kladuše, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Akcija, koja se izvodi po nalogu Tužilaštva BiH, usmjerena je na otkrivanje i krivično procesuiranje lica osumnjičenih za krivična djela organizovanog kriminala, a u vezi sa krivičnim djelima zlouporabe položaja ili ovlaštenja, privednog kriminala, te primanja i davanja mita, dara ili drugih oblika koristi.
U akciji, koju koordiniše Tužilaštvo BiH, učestvuje oko 400 policijskih službenika iz Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/, te kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona i policija Brčko distrikta.
Zbog velikog obima potrebnih aktivnosti, na terenu se nalazi operativni štab Tužilaštva BiH, koji sačinjavaju četiri tužioca, isljednici, stručni saradnici i administrativno osoblje Tužlaštva BiH, a akciju vodi i kooridiniše glavni tužilac BiH Milorad Barašin.
U saopštenju za javnost Tužilaštva BiH navodi se da je ova akcija rezultat višemjesečne koordinirane i temeljite istrage koju provodi Posebno odjeljenje za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju.
Tokom dana biće organizovano ispitivanje osumnjičenih koji su lišeni slobode, nakon čega će tužioci donijeti odluku prema kojim licima će biti podnesen prijedlog za određivanje pritvora od 30 dana.
Srna saznaje da akcija "Kastel" još traje, a da su lica lišena slobode privedena na kriminalističku obradu u Regionalnu kancelariju Sipe u Banjaluci.
Srna/Fena

Leave a Reply

*

captcha *