U ekskluzivnom intervjuu za The Guardian, Kueng koji je dobro upoznao današnjega Papu kad su zajedno radili kao mladi teolozi, crkvu opisuje kao ‘autoritaran sustav’ usporediv s njemačkom nacističkom diktaturom.

‘Bezuvjetna poslušnost koju traže od biskupa koji se na vjernost zaklinju Papi, gotovo je jednako tako ekstremna kao i ona njemačkih generala koji su se morali na vjernost zaklinjati Hitleru’, rekao je Kueng.

Dodao je kako se Vatikan trudi ugušiti svaki oblik svećeničkog neposluha. ‘Pravila za izbor biskupa tako su kruta da čim se pojave kandidati koji se, recimo, zalažu za (kontracepcijsku) pilulu ili za zaređenje žena, odmah ih skidaju s popisa’. Posljedica je crkva ‘poslušnika’ koji redom ne postavljaju pitanja.

‘Jedina je mogućnost za reformu, odozdo prema gore’, kaže 84-godišnji svećenik Kueng. ‘Svećenici i ostali na odgovornim položajima moraju se prestati ponašati tako sluganski, (moraju se) organizirati i reći da ima stvari na koje više ne pristaju’, dodao je.

Kueng je autor tridesetak knjiga o katoličkoj teologiji, kršćanstvu i etici. Knjige mu se u milijunima primjeraka prodaju diljem svijeta, a on kaže da se nadahnuće za globalnu promjenu može naći u njegovoj rodnoj Švicarskoj te u Austriji gdje su stotine katoličkih svećenika osnovale pokrete koji zagovaraju politiku što se otvoreno suprotstavlja današnjoj vatikanskoj praksi.

Taj revolt, piše The Guardian, vatikanski promatrači opisuju kao dosad neviđen i vjeruju da bi mogao dovesti do dubokih raskola u crkvi. ‘Oduvijek tvrdim da, ako se jedan svećenik u biskupiji probudi, to ne znači ništa. Petorica će malo uzburkati stvari. Pedesetorica su praktički nepobjediva. U Austriji je takvih znatno više od tri stotine, možda čak i 400 svećenika. U Švicarskoj ih je ustalo stotinu i pedeset i taj će broj rasti’, vjeruje Kueng. 

HINA/đk

 

(depoba)

Leave a Reply

*

captcha *