Feinstein je dodala da je broj žrtava ovih napada na godišnjem nivou sada jednoznamenkast.

Ove brojeve je teško precizno odrediti a zvanične procjene SAD su tajna. Ali pojedine organizacije prate izvještaje o napadima i pokušavaju pratiti pojedinačne civilne žrtve. Njihov broj, koji je prikupio Micah Zenko za izvještaj Vijeća za vanjske odnose, govori sasvim drugačije.On navodi izvještaje različitih organizacija.

Prema podacima internet stranice Long War Journal, napadi bespilotnih letjelica američke vojske u Pakistanu i Jemenu tokom 2008.godine ubili su 31 civila, u 2009. godini 84 civila, u 2010.godini 20 civila, a 2012. godini 39 civila.

Politički analitičari iz New America Foundation kažu da su napadi američkih bespilotnih letjelica u Pakistanu ubili najmanje 25 civila tokom 2008. godine, zatim 14 u 2010., šest u 2011. i pet u 2012. godini.

Odbor za istraživačko novinarstvo, nezavisna organizacija sa City University iz Londona, izviejstila je da je od juna 2004. do sredine septembra 2012. ubijeno između 2.562 i 3.325 osoba samo u Pakistanu, od čega je od 474 do 881 civila, uključujući 176-oro djece. Njihov izvještaj navodi da su ovi napadi ranili najmanje 1.228 osoba. Prema izvještajima 98 odsto ubijenih u napadima bespilotnih letjelica su civili.

SAD također posjeduje baze bespilotnih letjelica u Zapadnoj i Istočnoj Africi i izvodi napade bespilotnim letjelicama u Afganistanu i Somaliji tako da je vrlo vjerovatno da je broj civilnih žrtava znatno veći nego što ove organizacije navode.

Izvještaj New America Foundation otkrio je da je predsjednik Obama odobrio 193 napada bespilotnim letjelicama samo u Pakistanu, što je više za četiri puta od broja napada koje je odobrio predsjednik George W. Bush tokom svoja dva mandata.

Čak i da zanemarimo brojke koje predstavljaju nevino ubijene ljude ovi napadi su ilegalni, neetički i krše suverenitet zemalja nad kojima SAD vrši napade kao i samu Povelju UN-a.

 

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *