IslamBosna.ba- Generalni direktor Obrazovnog sektora u turskom Predsjedništvu za vjerske poslove prof. Ali Arbaš potvrdio je da je 126.500 ljudi u Turskoj, od 1975. godine dobilo diplomu hifza Kur’ana časnog.

To je on saopćio danas na svečanosti u povodu završetka hifza 24 nova hafiza u džamiji Hisar u Izmiru, istakavši da su škole i kursevi za učenje Kur’ana napamet aktivnosti na koje se službenici muftijstava i Predsjedništva za vjerske poslove posebno fokusiraju.

Iako Izmir važi za tradicionalno sekularističku sredinu, prof. Arbaš je kazao da je prije dva mjeseca u ovom gradu promovirano 75 novih hafiza, u nedjelju 24, a u martu će biti promovirano njih 45.

On je dodao da tursko Predsjedništvo za vjerske poslove godišnje organizira tri ispitna roka za polaganje hifza i da, tokom godine, bude promovisano oko 10 hiljada hafiza na teritoriji Turske.

Prema zvaničnim podacima, na teritoriji Turske ima 1350 centara za učenje Kur’ana napamet, pohađa ih između 28 i 29 hiljada učenika, u dobi od 10 do 15 godina.

IslamBosna.ba