IslamBosna.ba– Danas je u Beču obilježen Dan bijelih traka u počast žrtvama rata koje su prije 23 godine nedužno stradale u Prijedoru. Okupljanje je organizovalo Udruženje Srebrenica-Beč platforma BiH-Austrija, Verein “Srebrenica-Wien-Plattform Bosnien-Österreich.

U centru Beča, na trgu Stephansplatz okupilo se više od 200 osoba sve tri vjere, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, koje su ovim činom nastojale skrenuti pažnju na dešavanja u Prijedoru 31. maja 1992. godine. Okupljeni također dijelili letak na njemačkom jeziku u kojem je opisano šta se dogodilo sa Bošnjacima 31. maja 1992. godine.

Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. godine izdale naredbu preko lokalnog radija kojom su naredili nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili plahtama, a da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Ovom naredbom je počelo etničko čišćenje u Prijedoru, nakon toga su uslijedili logori, masovne egzekucije i drugi zločini.

Tokom rata je ubijeno i nestalo 3.176 Prijedorčana, uglavnom civila, u najvećem broju Bošnjaka, ali i Hrvata, Roma, Albanca i Srba. Među žrtvama je 258 žena i 102 djece. Trećina žrtava je ubijena u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

IslamBosna.ba

9

8

7

6

5

4

3

2

1