Goran Savić iz Tima za održavanje puteva kazao je za Al Jazeeru da je većina puteva očišćena.

„Znam i da je put do dosta sela pročišćen.  Bilo je i teških i situacija, jer su nam se mašine zadržavale zbog vjetra i nanosa“, kaže on.

Do Fazlagića kule može se jedino pješke. Nakon više od dva sata probijanja kroz snježne nanose, ekipa Al Jazeere stigla je do prvog sela.

„Zaista ne mogu da vjerujem kako ste uspjeli. Odakle vam snaga da ste toliko pješice došli?“, kazao je mještanin Fazlagića kule Lutvo Fazlagić. „Čekali smo ovu grnu. Do dan danas nije došla!”

Apel Civilnoj zaštiti

Mještanin Hasan Džafo kazao je da lokalni stanovnici već četiri ili pet dana probijaju put, a snježni nanosi dosežu i do dva metra.

„Ne čisti se. Devetnaesti dan mislim da je danas“, kazao je Džafo.

Reporter Al Jazeere Sanel Kajan rekao je da su mu mještani sela smještenih na Gatačkom polju kazali da „ko nije iskusio šta znači kada bura snijegom sastavi nebo i zemlju, ne može ni shvatiti kako se putevi ne mogu očistiti“.

„ Jedini način na koji je ovom mjestu bilo moguće dostaviti pomoć bio je onaj iz zraka. Oružane snage BiH helikopterima su im dopremile hranu“, kazao je Kajan.

Mještanin Muhamed Karailo boji se za sudbinu starih i bolesnih.

„Svakodnevno pozivanje Civilne zaštite u Gacku nije urodilo plodom. Nadamo se da će očistiti ovaj put. Ovdje zaista ima bolesnih ljudi. Ima starijih ljudi. Većinom su to [ljudi] preko 60, 65 godina, povratnici”, kazao je Karailo.

Kako je izvijestio Kajan, na čišćenju zavijanih puteva  u hercegovačkim selima trenutno su angažirani deseci bagera i grtalica.

Izvor: Al Jazeera

(balkansaljazeeranet)

Leave a Reply

*

captcha *