Prema prvim nalazima istrage, smeće je kamionom dovezeno iz Travnika. Regionalna deponija prima otpad iz više općina Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, a u Upravi deponije vode pažnju pri sortiranju otpada, te je brzo utvrđeno porijeklo smeća u kojem je pronađena mrtva beba.

Stambeni kompleks

Dežurni tužilac Tužilaštva ZDK Dževad Zahirović obavio je uviđaj. Naložena je obdukcija tijela radi utvrđivanja uzroka smrti.

Kako nam je saopćila portparol MUP-a ZDK Aldina Ahmić, zbog vremenskih neprilika koje vladaju u BiH obdukcija još nije obavljena, te se još ne može govoriti o uzrocima smrti.

– Usko sarađujemo s kolegama iz Srednjobosanskog kantona radi utvrđivanja odakle tačno potječe mrtvo novorođenče – kazala nam je Ahmić.

Prema informacijama iz MUP-a i Tužilaštva SBK, otpad za deponiju, koja se nalazi petnaestak kilometara od Zenice, prikupljalo je Javno komunalno preduzeće “Bašbunar” Travnik. U tom preduzeću otpad se ponedjeljkom ujutro prikuplja, a potom vozi ka Zenici iz zapadnog dijela općine Travnik.

– Otpad je tog jutra prikupljan u naselju Kalibunar, u zgradama Muslimanka i nizu zgrada Grozdovi te stambenom kompleksu blizu bolnice Travnik. Isključena je mogućnost da se radi o bebi umrloj u bolnici, jer se tamo strogo provodi procedura s mrtvim bebama – kaže naš sagovornik uključen u istragu.

Apel građanima

Prema tim podacima, fetusi umrlih beba u bolnici do kilograma težine spaljuju se u specijalnim pećima, a teže moraju preuzeti porodice i sahraniti. U tom periodu nije ni bilo beba umrlih u bolnici, pa se sada vodi istraga o utvrđivanju gdje je van medicinskih ustanova obavljen porod.

Postoji i mogućnost, koja se ispituje, da je beba umrla na drugom području, a da su je roditelji ili neko drugi bacili u kontejnere na području s kojeg je otpad prikupljan u ponedjeljak.

Istražitelji pozivaju javnost da podatke i eventualna saznanja prijave najbližoj policijskoj stanici.

(24sata.info)

Leave a Reply

*

captcha *