Ambiciozne žene u Saudijskoj Arabiji, koje svoje obrazovanje žele završiti u američkim i evropskim zemljama, primorane su na sklapanje brakova koji su legalni, ali samo na papiru.  

Sehile Zeynelabidin, aktivistkinja i advokat u Saudijskoj Arabiji, dopisniku agencije Anadolija je rekla da je brak na papiru jedino rješenje ženama u ovoj državi. Sehile je također dodala da postojeći zakon u ovoj državi prisiljava žene na ugovorene brakove bez nekih realnih temelja. Međutim, ona naglašava da su ovakvi brakovi veoma rizični, jer žene ulaze u njih, a “ne poznaju dobro svoje supruge”.

“Zbog toga supruzi iskorištavaju takvo stanje”, dodala je ona.

Ova vrsta braka nema svoju definiciju kod ranih islamskih alima te je prijašnji alimi nisu ni obrađivali. Iako je dozvoljen u Saudijskoj Arabiji, “misjar” 8brak na papiru) nije popularan među dijelom populacije koja ga vidi kao legalnu prostituciju. Žene gube skoro sva svoja prava u tom braku i gotovo 80 odsto ih se završi razvodom.

Za one žene koje žele da izbjegnu ovakve brakove, ali da završe školovanje u inostranstvu, u Saudijskoj Arabiji je osnovana posebna internetska stranica koja je do sada prikupila 170 ženskih i 310 muških članova. 

Prema anketi koju je proveo list Şarku’l-Awsat u Londonu, od 81 posto onih koji žele da studiraju u inostranstvu, 19 posto ih ovakav brak smatra kao normalno rješenje. Također, 57 posto ispitanika smatra da žena ne bi trebala sama putovati ili stanovati u stranoj državi, dok 42 posto podržava ovakvu odluku. Prema zakonima u Saudijskoj Arabiji, žena ne smije putovati van granica matične države bez prisustva oca, brata, muža ili nekog prvog rođaka.

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *