Američke snage u Afganistanu (USFOR-A) koje predvode borbu NATO-a protiv talibana odbacile su zabrinutost odbora kao „kategorički neosnovne” .

Odbor za prava djece (CRC) iz Ženeve navodi da su djeca ubijena „zbog nedostatka opreza i nekontrolisane upotrebe sile”. Oni nisu naveli preciznije statističke podatke.

NATO snage su smanjile broj civilnih žrtava za oko 49 odsto u 2012. godini u poređenju sa 2011.,a broj ubijene ili ranjene djece u zračnim napadima smanjen je za gotovo 40 odsto u istom tom periodu,navodi se u saopštenju USFOR-A.

U UN-ovom izvještaju iz aprila prošle godine navedeno je da je u 2011. godini ubijeno 110 djece, a 68 ranjeno u zračnim napadima NATO snaga predvođenih Amerikancima i samihi afganistanskih snaga .

U izvještaju odbor je također izrazio zabrinutost da vojnici koji su ubili djecu nisu uvijek smatrani odgovornim, a ožalošćenim porodicama nisu isplaćene nadoknade za gubitak.

Američke snage su izjavile da u svakom napadu kada su ubijeni civili „vojni zvaničnici su nastojali da se sastanu sa porodicama onih kojima su naškodili želeći da im lično izraze svoje saučešće.”

CRC je napravio ove komentare nakon petogodišnjeg ispitivanja poštovanja međunarodnih sporazuma o učešću djece u oružanim snagama od strane SAD-a.

Oni navode da su zabrinuti zbog izvještaja o smrti na stotine djece uslijed napada i zračnih udara vojnih snaga SAD-a u Afganistanu tokom vojnih operacija u toj zemlji od 2008. godine.

U UN-ovom izvještaju također se navodi kako su neka djeca zlostavljana u američkim zatvorima.

“Oni koji su počinili ova ubistva nisu ni pred kim odgovarali čak ni nakon što se broj ubijene djece u 2011. u odnosu na 2010. udvostručio”.

„SAD može i mora učiniti više kako bi zaštitili djecu pogođenu oružanim sukobima”, izjavila je Jo Backer,direktorica Human Rights Watcha.

Organizacija Human Rights Watch također pozvala je SAD da implementira sve UN-ove savjete po pitanju povećanja sigurnosti djece u Afganistanu, gdje je uključeno preduzimanje ‘konkretnih i čvrstih mjera predostrožnosti i sprječavanje nasumične upotrebe sile”.

Redovni izvještaj iz decembra prošle godine koji se podnosi svake četiri godine UN-u po pitanju UN Konvencija o Pravima djece, otkriva kako je SAD od 2008. u pritvoru držao preko 200 afganistanskih tinejdžera. Oni nisu optuženi ni za kakve zločine, međutim svaki je pritvoren, u prosjeku godinu dana, zbog ničeg drugog nego sprječavanja njihovog eventualnog povratka na bojno polje,po navodima američke vojske. Kako nisu formalno optuženi za zločine nije im ni osigurana pravna pomoć, a braniti se mogu samo na javnim saslušanjima. Većina pritvorenih u trenutku hapšenja nije bila u uniformama, a neki su oteti iz svojih domova.

Prosječna dob pritvorenih kreće se na granici od šesnaest godina. Utvrđeno je da su djeca mlađa od 18 godina držana u pritvoru sa odraslim osobama što je u suprotnosti sa međunarodnim standardima.

 

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *