Čini se da se vlada nije dosjetila da riješi nastalo stanje iskorjenjivanjem korupcije, nego se ona uzima za status quo a ostalo se prilagođava njemu.

“Nijedan pojedinac ili grupa ne može ukinuti Allahove naredbe muslimanima”,izjavio je muftija Muhammed Naim, kancelar međunarodnog univerziteta Binorija u Karačiju za OnIslam.net. “Islam uvijek stoji za mir i oprost, ali samo za one koji vole mir. Za one koji unose nered u živote građana, poput ubica, silovatelja i bludnika nema milosti.”

Vladajuća Narodna stranka Pakistana je uradila nacrt za ukidanje smrtne kazne. Muftija dodaje: “Pakistanski parlament ne može uvesti nikakav zakon koji oponira islamu jer je to protivno pakistanskom ustavu”, te upozorava da će ukidanje smrtne kazne povećati stopu kriminala u pakistanskom društvu.

U skoroj anketi građana, koju je uradio Gallop Pakistan, većina građana se protivi ukidanju smrtne kazne. Čak 82 % građana podržava provođenje smrtne kazne za ubistvo, silovanje ili kidnapovanje. Samo 10 % upitanih se protivi smrtnoj kazni u bilo kojem slučaju dok 8 % nije željelo da da dogovor.

Gulam Husein, čiji 7-godišnji rođak je bio kidnapovan a zatim ubijen u Ravalpindiju 2001. godine jer njegovi roditelji nisu mogli platiti otkup, kaže: “Nije naša krivica što su istraga i proces nemoćni. To je odgovornost vlade. I mi smo protiv nepravedne kazne. Nijedna nedužna osoba ne treba da bude obješena, ali kako onima koji su poznati kriminalci, teroristi i silovatelji treba biti oprošteno na osnovu slabosti tužilaštva i istražnog postupka?!”

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *