Naime, u sklopu promocije svojih romana «Pokošeni cvjetovi Krajine » i « Inat bosanskog goluba », Mahmutović je posjetio nekoliko evropskih gradova.

Od Švedske, Austrije, Švicarske, preko Njemačke i Belgije, pa do Luksemburga, u kojem su se prošlog vikenda (5. 2. 2011.) Bošnjaci te malehne Vojvodine mogli družiti s autorom i njegovim djelom.

 

167642_10150102062106118_779296117_6373414_4138948_n

Autor – Muhamed Mahmutović, sa promotorima – Sabahudinom Selimovićem i Enverom Šutkovićem

– Organizator Mahmutovićeve posjete je bošnjačka omladina okupljena u omladinskom udruženju – Unija mladih aktivista (UMA). Koorganizator promocije je džemat CIL (Centre Islamique au Luxembourg). Promocija je održana u prostorijama Bošnjačko-demokratskog fonda, koje su tom prilikom bile popunjene do posljednjeg mjesta. Prisutnima se najprije obratio predsjednik Unije mladih aktivista, Enes Karišik, koji je zahvalio prisutnima na odazivu, te u kratkim crtama predstavio autora. Nakon toga riječ je preuzeo promotor prve Mahmutovićeve knjige (Pokošeni cvjetovi Krajine), Sabahudin Selimović, koji je knjigu predstavio govoreći o tome na koji način ju je on doživio, ne krijući svoje oduševljenje zbog činjenice da je jedan takav roman koji se ne bavi fiktivnim, već stvarnim događajima, dostupan bošnjačkom čitateljstvu. Nakon toga, prisutnima se obratio i autor Mahmutović, koji je govorio o važnosti očuvanja sjećanja na istinite događaje koji su opisani u njegovim romanima. Zatim je promotor autorovog drugog romana (Inat Bosanskog goluba), Enver Šutković, nakon par riječi o samoj knjizi, upitao kako sebe, tako i prisutne «da li je došlo vrijeme da Bosanski golub pored inata kojeg posjeduje i sa kojim prkosi zločincu, presvuče svoje perje krznom lava, kako se ne bi više ikada našao u poziciji žive mete, u kojoj se kroz historiju i prečesto nalazio? »

167642_10150102062111118_779296117_6373415_8233618_n

– Preostali dio susreta je protekao u interaktivnom ambijentu. Postavljen je nemali broj pitanja i iskazan značajan broj mišljenja i pozicija, kako od strane publike, tako i od strane promotora i autora.

Bošnjaci Luksemburga izražavaju svoju zahvalnost gospodinu Mahmutoviću, prvenstveno zbog njegove hrabrosti i požrtvovanosti da piše o ljudima i događajima koji ne bi smjeli biti zaboravljeni, iako su nastojanja i pritisci od nekih centara moći da do toga dođe konstantni, te mu također zahvaljuju na njegovoj posjeti.

 

Autor : Muhamed ĆEMAN


Leave a Reply

*

captcha *