Uprkos brojnim nejasnoćama i špekulacijama, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je za Dnevni avaz da je postigao dogovor sa čelnicima SDP-a i SDA Zlatkom Lagumdžijom i Sulejmanom Tihićem o formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu.

Čovićevi uvjeti

Dogovor su, kako je informiran, potvrdila predsjedništva SDP-a i SDA. Koaliciju bi u ta dva kantona trebali činiti SDP i SDA s jedne i dva HDZ-a s druge strane. To bi trebao biti uvod u uspostavu vlasti na državnom nivou, pa čak i u rekonstrukciju Federalne vlade, na kojoj HDZ BiH odranije insistira. 

– Mostar i Travnik, evidentno, bili su kamen spoticanja. Do kraja idućeg tjedna potrebno je zakazati županijske skupštine. To je preduvjet da ozbiljno privodimo kraju i ostali dio priče. Ako u narednih sedam dana bude završena priča na županijskoj razini, mislim da u dvadesetak dana možemo završiti i Vijeće ministara BiH – kazao je za “Avaz” Čović.

Skidanje blokada

Ako bilo šta bude dogovoreno, u novoj državnoj vladi bili bi SDP i SDA, dva HDZ-a te SNSD i SDS. Mada Čović znakovito odbija o tome bilo šta kazati, saznajemo da on i dalje dogovor o kantonalnoj i državnoj vlasti uvjetuje rekonstrukcijom Vlade FBiH. Ona bi tako trebala biti dogovorena u roku od 60 dana.

Čović, naime, insistira da u novom sazivu Federalne vlade bude do kraja ove godine, i to tako da dva HDZ-a kontroliraju pet ministarstava. U tom slučaju, bile bi obustavljene blokade poput nedavne u režiji državnog ministra finansija Dragana Vrankića.

Dogovor ili Čovićeve želje?

Federalnu vlast, ako bude dogovorena njena rekonstrukcija, trebali bi činiti dva HDZ-a, SDP i SDA, dok bi HSP i Narodna stranka Radom za boljitak, navodno, otpali. I iz HDZ-ovih krugova tvrde da su podijeljena bošnjačka i hrvatska ministarstva, ali, kako sada stvari stoje, teško je očekivati brz rasplet događaja. Pogotovo jer HSP i NSRzB odbijaju bilo kakvu pomisao o novoj Vladi FBiH, a upitno je šta od toga ima i sam Lagumdžija.

(Dnevni Avaz)

Leave a Reply

*

captcha *