IslamBosna.ba– Konfiskacija knjiga predsjednika Svjetske unije muslimanskih učenjaka šejha dr. Jusufa el-Karadavija na kairskom Međunarodnom sajmu knjige  počela je u srijedu, 28. januara, uz navode da su knjige povučene od strane izdavača. Izdavač je uklonio knjige uslijed ‘negodovanja i razočarenja“.

Ahmed Megahed, direktor vrhovnog Opće egipatske organizacije za knjige (GEBO) potvrdio da je da je Dar el-Šuruk povukao knjige. Ministarstvo kaže da ‘vjeruju u slobodu izražavanja i da nisu postavili bilo kakva ograničenja ili cenzuru koje knjige mogu biti izložene, a koje ne. Tako da nisu bili obaviješteni da će ove knjige biti izložene“, a niti upozoreni da će biti povučene. Ministarstvo kulture navodi da jedino predmet cenzure knjige koje dolaze iz inostranstva jer ‘oni padaju pod različita pravila nad kojima ministarstvo nema ovlasti’.

Ministarsvo je u svom saopćenju navelo da su posjetitelji bili isprovocirani izlaganjem knjiga šejha El-Karadavija na sajmu. „Ovaj čovjek ne krije neprijateljsto prema Egiptu i njegovom narodu. Veliki broj posjetitelja sajma je zatražio uklanjanje knjiga i izdavač je odgovorio“.

U medijima su još ranije kružile informacije o zaplijeni El-Karadavijeve knjige Fikhu-l-džihad na Međunarodnom aerodromu u Kairu, tako da ovo nije prvi put da su njegove knjige na udaru egipatskih pučističkih vlasti.

Šejh El-Karadavi je, nasuprot tvrdnjama, istinski prijatelj egipatskog naroda jer je i sam rođen u Egiptu. Međutim, on je otvoreni kritičar egipatske vlade od sredine 2013. godine, kada je vojska svrgla predsjednika Muhammeda Mursija i žestoko se obračunala sa njegovim pristalicama. Šejh El-Karadavi je u više navrata pozvao Egipćane da održe mirne ulične demonstracije protiv aktuelnog predsjednika Abdulfettaha es-Sisija, bivšeg ministra odbrane koji je predvodio Mursijevo zbacivanje.

Prošle godine, međunarodna policija (Interpol) je izdala nalog za hapšenje šejha El-Karadavija nakon egipatskog zahtjeva.  Egipat je prethodno zatražio od Katara, gdje se šejh El-Karadavi nalazi, da zamrze njegovu imovini zbog navodnog ‘finansiranja terorista’ u Egiptu. Šejh se inače smatra duhovnim vođom pokreta Muslimanske braće kojeg su krajem 2013. egipatske vlasti proglasile  terorističkom organizacijom.

Dar el-Šuruku je izdavač koji radi sa el-Karadavijem duži niz godina. Oni također objavljuju i djela islamskog autora pedagoga Sejjida Kutba, bivšeg vođe Muslimanske braće koji je pogubljen 1966. godine.

El-Šuruk nije objavio nikakvo saopćenje o ovom pitanju.

IslamBosna.ba