U Banjoj Luci je nedavno održan naučni skup „Rusija i Balkan u savremenom svijetu“, koji je organizovalo banjalučko Udruženje „Srpsko-ruski most“.

Kako javlja beogradska “Politika”, cilj skupa je bio da “temeljitije istraži problematiku odnosa Rusije i Balkana i njihov položaj u savremenom svijetu”.

„Srpski i ruski narod dijele sudbinu tragičnih događaja s kraja prošlog vijeka. Ovaj naučni skup je potvrda na srpski i ruski narod ne žive u prošlosti, nego da su okrenuti budućnosti“, kazala je docent na moskovskom državnom Univerzitetu za međunarodne odnose Jelena Ponomarjeva, prenosi pomenuti list.

„Slovenima treba lider i to Rusija za Euroaziju, a Srbija za Balkan. Srbija za to trenutno nema snage i RS je jedina koja može da sačuva duhovni prostor i istinske vrijednosti pravoslavne tradicije“, rekla je historičarka i direktorka Centra za savremenu balkansku krizu Jelena Guskova.

Na skupu su, između ostalog, iznešene profašističke tvrdnje u kojima je prednjačila izvjesna Guskova. Ona je dodala da je NATO prisutan na Balkanu “s ciljem stvaranja muslimanske unitarne BiH i nezavisnog Kosova”.

Na skupu su govorili gosti iz Srbije koji su, također, iznijeli “stručna” mišljenja poput onih da početak nove Evrope simbolizuje gasovod!?

„Evropska unije je projekat koji je na odlasku, a postoje planovi za Evroazijsku uniju. To nije klasično sukobljavanje Moskve sa ostatkom Evrope, već početak jedne nove Evrope koju simbolizuje gasovod od Moskve do Berlina i stabilnost na prostoru Balkana“, kazao je profesor beogradskog Evropskog univerziteta dr Momir Bulatović.

Jedan od govornika je bio i gostujući profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Srđa Trifković koji je rekao da “strategija Rusije za ostatak ovog vijeka treba da bude zasnovana na činjenici da su imperije najopasnije kada propadaju, što iziskuje odgovarajuću oružanu silu i diplomatiju, bez iluzije o prirodi i namerama Zapada”.

Među onim koji su iznijeli svoje mišljenje je i profesor Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci Zoran Arsović koji je govorio o Balkanu.

On je rekao da ovaj dio Evrope „igra onako kako sviraju svjetski moćnici“.

Demograf Stevo Pašalić uporište za svoje strahove ima u snagama NATO pakta i “bošnjačkoj politici” koju može spriječiti samo Rusija!?.

On je ukazao da “NATO pokušava da opkoli Rusiju i da ona pokušava da se zaštiti, prvenstveno, preko Srbije, koja nije vezana za ovaj savez i Ameriku. On je istakao da je Rusija važna za Republiku Srpsku, jer samo uz njenu pomoć može da se odupre bošnjačkoj politici, koja nastoji da uz pomoć Amerike, ukine RS.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *