Vlasti u Federaciji BiH čekaju poziv libijskih zvaničnika kako bi počeli pregovori o eventualnom uzimanju kredita od milijardu KM potrebnih za očuvanje postojećeg broja uposlenih i nivoa privrednog razvoja, izjavio je za "Avaz" Ramiz Džaferović, direktor Razvojne banke FBiH.

Novac bi, prema njegovim riječima, mogao stići u BiH u aprilu ili maju, ali sve zavisi od administracije, kaže naš sagovornik.

Povoljni krediti su jedna od mjera za ublažavanje posljedica svjetske ekonomske krize, koje su prije nekoliko dana potpisali federalni premijer Nedžad Branković, predsjednik Asocijacije poslodavaca FBiH Nihad Imamović i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Edhem Biber.

– Taj novac je predviđen za privredni razvoj i za infrastrukturu. Kredit bi imao razvojni karakter, vratili bismo ga za 25 godina, uz kamatu od dva posto, sa grejs periodom od deset godina. Prema mojim procjenama, u prva dva-tri mjeseca krize potrebno je između milijardu i milijardu i po maraka da se sačuvaju radna mjesta i održi postojeći nivo privrednog razvoja – kaže Džaferović.

Naš sagovornik ističe da postoji i mogućnost da se krediti uzmu od Svjetske banke, s kojom je također pregovarano.

Privredi krediti uz kamatu do pet posto

Planirano je da se novac privredi plasira putem komercijalnih banaka, jer Razvojna banka ne može apsorbirati toliko novca, ali bi bila krovna institucija u cijelom procesu.

– Mislim da bi kamatne stope za korisnike kredita trebale biti maksimalno pet posto – kaže Džaferović.

Izvor: Avaz

Leave a Reply

*

captcha *