IslamBosna.ba- Jedan od najistaknutijih alima Ujedinjenih Arapskih Emirata pokrenuo je antisemitsku tiradu protiv medija, izdvojivši Al-Jazeeru zbog izraelske podrške.

Vessim Jusuf, porijeklom iz Jordana, je jedan od najvažnijih vjerskih ličnosti UAE.

On je imam i hatib Šejh Zejd džamije u Abu Dabiju, džamije u vlasništvu vlade, i ima svoju televizijsku emisiju na TV Abu Dabi.

Govoreći 13. juna, Jusuf je pokušao da pouče paralelu sa pričom iz vremena Poslanika, s..a.v.s., kazavši da Jevreji već dugo koriste medije u nastojanju da kontrolišu muslimane.

“Mediji su prvo oružje Jevreja u nastojanju da muslimani posumnjaju u svoju vjeru”, kazao je on.

“Pogledajte zlobnost Jevreja… Pogledajte koliko se oslanjaju na medije. Mediji su moć”, kazao je on.

“Jevreji se oslanjaju na nekoliko stvari u svojim medijima, prije svega, na falsifikovanje činjenice, kada čuju vijest, dodaju na nju stotinu laži, falsifikujući činjenice. Tako se danas rade novine”.

On dalje nastavlja: “Kontrola medija je jedno od oružja koje se koristi za uništenje muslimana. Na vjerskom i nacionalnom nivou”.

“Zbog toga su Šimon Peres i Al-Jazeera povezani”, kazao je on, pozivajući se na bivšeg predsjednika Izraela i televizijsku mrežu u vlasništvu Katara, koja je trenutno jedna od tačaka spora između Dohe i Rijada.

Kao dio svojih zahtjeva da se okonča sada trosedmična blokada Katara, Rijad sa svojim saveznicima UAE, Egiptom i Bahreinom, je kazao da Doha mora zatvoriti ovu televizijsku mrežu.

Zahtjev je ‘neprihvatljivi napad’ na pravo slobode izražavanja i mišljenja, kazao je šef Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

Ranije ove godine na poziv jedne od lokalnih televizijskih stanica Jusuf je gostovao u Alžiru gdje je izazvao kontroverze u vjerskim i političkim krugovima.

U svojoj hutbi, on je napao Muslimansku braću Egipta i Jemena i pokušao da ih optuži za terorizam, uprkos činjenici da se u Jemenu oni bore u istim redovima kao i Emirati i gdje podržavaju međunarodno priznatu vladu predsjednika Abdurebbih Mensur Hadija.

“Vođe Muslimanske braće koje su podstakle džihad tokom Arapskog proljeća žive sa svojom djecom u Evropi i Americi, a bacili su djecu onih koji žive u arapskom svijetu u proizvoljne ratove”.

Njegove izjave su uznemirile brojne islamske organizacije u zemlji, uključujući i Udruženjej uleme Alžira, najveće nezavisno tijelo islamske uleme u Alžiru.

Oni su kritikovali njegove izjave u hutbi, savjetujući alžirske muslimane da se ne obaziru na njegove riječi: “Oni koji slušaju Vesima Jusufa ne mogu zaključiti iz njih ništa korisno čak ni nakon sat i više vremena. Sve što su mogli čuti je serija optužbi usmjerenih na razne učenjake, imame i učenike, koje Jusuf smatra neznalicama i ograničenim umovima”.

Oni su dodali: “On ne služi islamu, već produbljuje probleme i razdor među muslimanima”.

Tako je i ovaj put.

IslamBosna.ba