Tužiteljstvo je zatražilo da se Šešelja proglasi krivim za otkrivanje identiteta svjedoka i osudi na tri godine zatvora, prenijela je Hina.

ICTY je Šešelja do sada tri puta optužio za nepoštivanje suda i po jednoj je optužnici 2009. donesena osuđujuća presuda.

On je u srpnju 2009. proglašen krivim i osuđen na 15 mjeseci zatvora jer je u knjizi, čiji naslov nije objavljen, otkrio imena i druge osobne podatke tri zaštićena svjedoka. Sudsko vijeće tada je utvrdilo da je Šešelj otkrio povjerljive informacije “namjerno, znajući da je time prekršio naloge sudskog vijeća” i istaknulo da je potrebno “obeshrabriti takvu vrstu ponašanja i poduzeti takve mjere koje će osigurati da tako nešto ne ponovi ni optuženi niti ijedna druga osoba”.

S obzirom na to da Šešelja ta presuda nije obeshrabrila, tužiteljstvo je u veljači prošle godine moralo podići drugu optužnicu jer je u jednoj od svojih novih knjiga, čiji naslov također nije objavljen, objavio podatke o 11 zaštićenih svjedoka tužiteljstva koji jasno upućuju na njihov identitet. To suđenje započelo je 22. veljače i završeno je u lipnju a presuda će biti izrečena u ponedjeljak.

Treća i najnovija optužnica podignuta je u svibnju ove godine zbog toga što je Šešelj na svojoj web stranici objavio povjerljive podatke o identitetu tužiteljskih svjedoka zbog kojih je dobio prve dvije optužnice za nepoštovanje suda. Po toj se optužnici u lipnju izjasnio da se ne osjeća krivim a prošlog je tjedna optužnica nadopunjena činjenicom da se Šešelj oglušio i na naknadne naloge suda da ukloni tajne podatke s internet stranice pa će se u petak ponovno izjašnjavati o krivnji.

Šešelj je u pritvoru Haaškoga suda od početka 2003., a njegovo suđenje za ratne zločine počelo je u studenome 2007. Tužiteljstvo je dovršilo svoj dio dokaznog postupka a Šešelj je najavio kako ne namjerava iznositi obranu pa bi sudsko vijeće moglo sazvati iznošenje završnih riječi.

(Fena)

Leave a Reply

*

captcha *