IslamBosna.ba– Turska nedavna vojna operacija protiv Kurdistanske radničke partije (PKK) je ostvarivanje prava na samoodbranu, kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Turske, Tanju Bilgic.
Bilgic je u petak na konferenciji za medije u glavnom gradu Ankari  kao odgovor na pitanje novinara o primjedbi predsjednika SAD-A, Barack Obame, u srijedu, kazao da fokus treba ostati na IDIŠ-u.
Napominjući da je Obama priznao da ‘u onoj mjeri u kojoj PKK sprovodi napade na turske ciljeve je legitimno da se Turska pokuša braniti’, Bilgic je naglasio odlučnost Turske za borbu protiv svih oblika terorizma.
“I SAD i Turska su uvrstili PKK na spisak terorističkih organizacija. Nije u redu praviti razlike među terorističkim grupama. Veliki broj lidera, uključujući generalnog sekretara UN-a, su kazali da turske operacije protiv PKK su izričito ostvarivanje prava na samoodbranu”, kazao je on, dodajući da je Turska odlučna da nastavi borbu protiv svih oblika terorizma, i ‘da joj ne treba dozvola od bilo koga da to uradi”.

Što se tiče ruskog novog plana za Siriju, Bilgic je kazao da je Turska aktivni član međunarodne koalicije protiv IDIŠ-a i ‘ne postoji drugi metod ili plan na našem dnevnom redu da bi se borili protiv njega”.
Rusija je nedavno predložila novi plan u borbi protiv ove militantne grupe koji uključuje formiranje nove međunarodne koalicije sastavljene od sirijskog režima i opozicionih grupa, gdje su uključeni i Kurdi i susjedne zemlje.

Obrazlažući plan, ministar vanjskih poslova Rusije, Sergej Lavrov, navodi neefikasnost zračnih napada da IDIŠ. On također tvrdi da bi mogući zračni napadi protiv sirijskog režima, u cilju zaštite opozicionih grupa, potkopali borbu protiv IDIŠ-a.
Bilgic je dodao da pored SAD-a, i druge članice postojeće međunarodne koalicije također mogu koristiti turske vojne baze za pokretanje zračnih napada na IDIŠ ‘kada je to potrebno, uz zajednički dogovor Turske i SAD-a”.
Turska je nedavno otvorila južnu zračnu bazu Indžirlik za proširene operacije protiv ove militantne grupe, a američki dronovi su prvi put napali ciljeve IDIŠ-a u srijedu.

IslamBosna.ba