IslamBosna.ba – Savjetnik turskog premijera Omer Faruk Korkmaz opisao je turskog političkog vođu i svrgnutog premijera Nedžmetina Erbakana, koji je preselio prije nekoliko godina “velikim učiteljem preporoda moderne Turske.”

On je to kazao, govoreći o Erbakanu, u toku intervjua na jednom satelitskom kanalu u Kartumu, sudanskoj prijestolnici. On je istakao da je Erbakan, koji je i osnivač Refah partije bio naučnik, reformator i da nije imao premca u politici, dodavši da je on “odgajan pred učenjacima i šejhovima.”

Prema njegovim riječima, glavna Erbakanova odlika jeste to što je “uspio uspostaviti harmoniju između ideja i djelovanja, nije se samo oslonio na ideje, što je uništilo neke islamske pokrete.” Njegove studije u Evropi, istakao je Korkmaz, zaslužne su što je počeo razmišljati o tome kako je Evropa uspjela napredovati, uprkos tome što je skoro pa porušena u toku Drugog svjetskog rata, a Turska nazaduje, iako nije učestvovala u ratu. On dodaje: “Veliki učitelj našeg preporoda je govorio o preporodu za svakog čovjeka. Govorio je o našoj odgovornosti za svakog od šest milijardi ljudi na Zemlji, program Refah-partije je bio za svakog čovjeka.”

Korkmaz je posjetio Međunarodni afrički univerzitet, jedan od četiri najveća univerziteta u Sudanu, na kojem studira i veliki broj stranih studenata, pogotovo studenata iz zemalja u kojima su muslimani manjina. Tokom svoje posjete susreo se i sa Assam Beširom, jednim od istaknutih sudanskih alima i članom Svjetske unije islamske uleme.