IslamBosna.ba- Premijer Turske, Ahmet Davutoglu je kazao da teroristička organizacija Kurdistanska radnička stranka (PKK) neće moći podijeliti Tursku svojim terorističkim aktivnostima te da će Turska nastaviti svoje neustrašive napore protiv terorizma.
“Oni (PKK) neće moći podijeliti zemlju. Nas nije strah od napada ove zle grupe. Mi nikada nećemo ostaviti Diyarbakir”, kazao je Davutoglu tokom posjete Diyarbakiru gdje je prisustvovao dženazi sedmorice policajaca koji su ubijeni jučer.

U simboličnom potezu on je klanjao džuma-namaz u haremu Velike džamije u Sur četvrti.
“Oni su mislili da će nas uplašiti. Ali mi se ne bojimo, mi se nećemo pokolebati i ići ćemo do samog kraja. Možda su mislili da premijer Ahmet Davutoglu neće doći u Diyarbakir od straha od ovih napada. Ali dragi narode Diyarbakira, da li ih se vi bojite”, dodao je on.
“Izgubili smo sedmoricu hrabrih muškaraca. Oni nisu bili iz Diyarbakira, ali su bili tu da spriječe podle napade terorista koji pokušavaju da pretvore Diyarbakir u Haleb ili Damask”, kazao je Davutoglu.

“Uvjeravam vas da će Diyarbakir biti siguran kao Konya. Mi smo ovdje, i mi ćemo uvijek biti uz vas stanovnike Diyarbakira. Teroristi su pogriješili kada su mislili da će nas prestrašiti svojim napadima”, dodao je turski premijer.

“Vi nas dobro poznajete, a isto tako i mi poznajemo vas. Allah nam je svjedok, koliko će Konya biti siguran grad, isto toliko će siguran biti i Diyarbakir. Koliko je Konya miran grad, isto toliko će biti miran i Diyarbakir. Koliko je Konya moja kuća, isto toliko je i Diyarbakir.”
Davutoglu je stigao u Diyarbakir u pratnji svoje supruge Sare Davutoglu, zamjenika premijera Numana Kurtulmuša, ministra rada i socijalne sigurnosti Sulejmana Soylua, ministra unutrašnjih poslova Efkan Ala, ministra obrazovanja Nabi Avdžija, ministra zdravlja Mehmeta Muezzinoglua i ministra pomorskog saobraćaja i komunikacija Binali Yidlrima.

U eksploziji koja se desila u četvrtak u blizini autobuske stanice u Diyarbakiru, na jugoistoku Turske, poginulo je sedam policajca, dok je 27 osoba povrijeđeno, među kojima 13 policajaca.

Teroristi su izveli bombaški napad u mjestu Baglar u Diyarbakiru u trenutku kada je tim područjem prolazilo policijsko vozilo.

IslamBosna.ba