IslamBosna.ba- Premijer Turske Binali Yildirim je opisao zavjerenike vojnog udara kao ‘bolesne teroriste’ tokom nastupa na turskoj televiziji u subotu.
Govoreći na A Haber, jednoj od turskih privatnih TV kanala, Yildirim je kazao da Fetullah teroristička organizacija (FETO) nije oklijevala da koristi islam kako bi opravdala krvavi pokušaj vojnog udara.
“Ovi ljudi su teroristi ali također oni su bolesni teroristi jer zloupotrebljavaju islam”, kazao je on.
Premijer Turske je kazao da je vojni udar bio dobro planiran i da je pokušaj uspio članovi FETO-a bi bili imenovani na ključne pozicije u Turskoj.
“Spisak njihovih kadrova za visoke položaje u Turskoj je već napisan”, kazao je Yildirim.
On je dodao da je Nacionalna obavještajna služba Turske (MIT) upozorila vojsku nekoliko sati prije pokušaja vojnog udara u Turskoj.

MIT je pružio informacije Oružanim snagama ali nisu poduzete mjere, kazao je Yildirim.
“Čak i naš zapovjednik Oružanih snaga je uzet kao taoc, i taj dio je veoma zabrinjavajući”.
Pokušaj vojnog udara nije javljen Yildirimu i premijer kaže da se još uvijek pita zašto ga niko nije obavijestio o smrtonosnom napadu.
“Još uvijek tražim odgovor na ovo pitanje”, kaže on.
Tokom intervjua, on je kazao da vlada pokušava još od 2003. godine da kaže vojsci koliko je FETO opasan. “Mi smo pokušavali da im objasnimo- turskoj vojsci- koliko su opasni. Ali oni nisu poslušali naše savjete”.
Tokom intervjua Yildirim je objavio najnovije broj pritvorenih.On je kazao da je 13.000 osumnjičenih privedeno, uključujući 1.329 policajaca, više od 8.831 vojnika, 2.100 članova suda, 52 guvernera distrikta i 689 civila.

IslamBosna.ba