IslamBosna.ba- Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za hemiju Aziz Sandžar namjerava donirati novčanu nagradu od osam miliona švedskih kruna (1,1 milion dolara) Tuskom centru u SAD-u.

Sandžar, koji je profesor na američkom Univerzitetu Sjeverna Karolina u Chapel Hillu, mapirao je mehanizam koji koriste ćelije kako bi popravile štetu koju DNK nanosi ultravioletno zračenje što će doprinijeti razvoju novih tretmana liječenja kancera. On je nagradu podijelio sa švedskim naučnikom Tomasom Lindahlom te američkim naučnikom Paulom Modrichom.
Ono što je vrijedno pažnje jeste da ovo nije prva Sandžarova donacija. U 2007. godini budući nobelovac i njegova supruga donirali su 800.000 dolara za otvaranje studentskog doma za turske studente pod imenovm Turski centar. Studentski dom je namijenjen samo magistrantima i doktorandima iz Sandžarove domovine. Sandžarova supruga, Gwen, također podržava projekat i donirala je Centru cijelu imovinu koju je naslijedila od majke.
Sandžarovi nemaju djece i namjeravaju svu svoju imovinu zaviještati Turskom centru, kojem su toliko puta već donirali.
Štaviše, bračni par je osnovao Fondaciju Aziz i Gwen Sandžar, neprofitnu organizaciju koja promovira tursku kulturu i pruža potporu turskim studentima u SAD-u.

IslamBosna.ba