IslamBosna.ba- Erdoanofobija postoji već dugo vremena u Evropi, na osnovu islamofobije i ksenofobije, kazao je turski Ministar za EU i glavni pregovarač Omer Čelik.
“Evropske diplomate govore o ustavnoj reformi u Turskoj bez da poznaju njen sadržaj”, kazao je Čelik za francuski list Le Monde.
On je kazao da će ustavne reforme u Turskoj prisiliti predsjednika da se odrekne moći, a ne da ih poveća i da će položaj biti predmet krivičnog gonjenja.
“Turski narod će u velikoj mjeri podržati ovu reformu jer pokušaj državnog udara od 15. jula je pokazao slabosti postojećeg sistema”, kazao je Čelik.

“Pokušaj udara je uradila organizacija lojalna heričkim vjerskim uvjerenjima. Njihov vođa je u Pensilvaniji, SAD”, kazao je Čelik za televizijsku stanicu France 24 odnoseći se na Fetullaha Gullena kojeg turska vlada optužuje da je glavni organizator neuspjelog vojnog udara.
Polovina generala je bila uključena u pokušaj udara i vlada će ukloniti sve vojno osoblje za koje pronađu da su bili povezani sa pokušajem udara, kazao je Čelik koji je dodao da su Gulenove pristalice 50 godina nastojale da se infiltriraju u ključne segmente turske države.
“Jedan od vrhovnih sudija je priznao tužilaštvu i kazao da su primali naređenja od Fetulahha Gulena o važnim dokumentima”, kazao je Čelik.
Nakon pokušaja vojnog udara, turska vojska je ušla u Siriju nastojeći da očisti pogranična područja od terorističkih organizacija.
“Ova vojska sprovodi operacije protiv IDIŠ-a i po prvi put NATO granice su čiste od IDIŠ-a. Naša vojska nije oslabila, već je ojačala”, dodao je Čelik.

Sporazum o izbjeglicama EU i Turske
Čelik kaže da je Erdoan pokazao veliko vodstvo u sporazumu EU-Turska.
“Prava prijetnja dolazi od evropskih vođa. Francuska mora primiti 17.000 izbjeglica ali je do sada primila samo 2.000. Mnoge evropske zemlje nisu primile niti jednu izbjeglicu”, kazao je Čelik.
On je kazao da Turska nije profitirala od situacije, samo Evropa ima koristi, a a bezvizni režim za građane Turske u EU nije odobren.
“Kada naš predsjednik na to reagira, oni krive njega. Evropa je jedina koja nije održala svoja obećanja, tri milijarde evropske pomoći nije poslato”, dodao je Čelik.

Prema tom sporazumu, EU je obećala pomoć kako bi se zadovoljile potrebe izbjeglica u Turskoj, kao i liberalizaciju viznog režima i ubrzavanje pregovora o pristupanju Turske bloku, u zamjenu da Turska smanji protok izbjeglica koji žele da uđu u Evropu.
EU je obećala šest milijardi eura pomoći za oko tri miliona izbjeglica koje su trenutno smještene u Turskoj, s tim da se Turskoj prvo uplate tri milijarde eura. U fond za pomoć Tursko iz zajedničkog budžeta EU je trebalo biti uloženo 500 miliona eura, a preostalih 2,5 milijardi trebalo bi da obezbjedi 28 članica Unije u skladu sa veličinom njihovih ekonomija.

IslamBosna.ba