IslamBosna,ba-Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu u subotu je upozorio na porast rasizma, antiislamskih incidenata i ksenofobije u Evropi i širom svijeta. Čavušoglu je opisao ubistvo tri muslimanska studenta kao odraz rasizma, antiislamske aktivnosti i ksenofije, prenosi Worldbulletin.

Troje mladih muslimana, Dija Bereket (23), njegova supruga Jusur Muhammed (21) i njena sestra Razan Muhammed Ebu Salha (19) su ubijeni u Sjevernoj Karolini u utorak od strane njihovog susjeda.

„Postoje dva elementa koja ugrožavaju Evropu, Zapad i svijet- teror i povećanje rasizma“, kazao je Čavušoglu. „Ukoliko ne preduzmemo mjere protiv ovakvih vrsta incidenata, pojavit će se veći problemi na koje će naići naši ljudi u Evropi i na Zapadu, nažalost“.

„Ovakva vrsta incidenata podsjeća nas na zbivanja koja su se dogodila prije Prvog Svjetskog rata i Drugog svjetskog rata“, dodao je ministar vanjskih poslova.

Tri žrtve su ubijene u stambenom kompleksu u Chapel Hillu. Craig Stephen Hicks, glavni osumnjičeni, predao se policiji nakon napada.

IslamBosna.ba