IslamBosna.ba– Turski ministar nauke, industrije i tehnologije je kazao da je činjenicu da je Zemlja sfera prva otkrila grupa muslimanskih naučnika.

Govoreći na prijemu za privrednike u centralnoj provinciji Konya, ministar Fikri Išik je istakao doprinos islamskoga svijeta nauci kroz historiju. „Oko 700- 800 godina prije Galilea, 71 muslimanski naučnik predvođen el-Havarizmijem je po nalogu halife el-Me’mnuna otkrio da je Zemlja okrugla. Dok je Evropa bila duboko u tami srednjeg vijeka,  islamski učenjaci su došli do izuma koji je oblikovao budućnost svijeta“, kazao je on. Išik je dodao da se kopija originalnog dokumenta trenutno nalazi u Muzeju islamske nauke i tehnologije u Istanbulu.

Muzej je osnovao Fuat Sezgin, turski profesor emeritus arapsko- islamskih nauka, na koga se  također nedavno osvrnuo  turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan. Tokom svog govora od 18. novembra, Erdoan je citirao Sezginovu teoriju da su američki kontinent otkrili muslimanski mornari oko 300 godina prije Kristofera Kolumba.

Galileo Galilea je osudila Rimokatolička inkvizicija zbog njegove podrške heliocentrizmu, teoriji koja nije direktno vezana za ideju da je Zemlja okrugla Heliocentrizam, teorija da je Zemlja planeta koja kruži oko Sunca je u suprotnosti sa geocentrizmom, Aristotelovim mišljenjem da je Zemlja centar svemira koja se slagala sa doslovnim tumačenjem Biblije.

Oko 830. godine, halifa el-Me’mnun je naručio od grupe muslimanskih astronoma i geografa da izmjere udaljenost od Tadmura (Palmira) do Rakke u modernoj Siriji. Oni su izračunali obim Zemlje, došavši do brojeva koji su veoma blizu trenutnim modernim vrijednostima.

IslamBosna.ba