IslamBosna.ba- Babo trogodišnje djevojčice iz Sirije, čije lice je u potpunosti izgorjelo u režimskom napadu prije sedam mjeseci, zamolio je turske ljekare da izliječe opekotine njegove kćerke.
Fatma Hussejn el-Ali, trogodišnja izbjeglica iz Sirije, zadobila je teške opekotine lica nakon što su zračne snage sirijskog režima bacile razorne burad bombe na područje Idliba gdje je njena porodica živjela. Ona je izgubila sve prste na lijevoj ruci u napadu, a njen babo, Hussejn Mahmud el-Ali, je zadobio ozbiljne povrede noge.
“Nakon napada nekoliko gelera je ostalo u mojoj nozi što mi stvara poteškoće pri kretanju”, kazao je sirijski babo.
Ali život njegove kćerke mu je znatno važniji.
“Preselili smo se u Tursku kako bi se moja kćerka mogla oporaviti, ali nam nije ponuđen niti lijek niti operacija”, kazao je on. “Želim da turski ljekari pomognu mojoj kćerki da se vrati njen pređašni fizički izgled”.
Sada, jedina želja oovg sirijskog babe jeste da vidi svoju slatku djevojčicu kako trči i igra se na ulici sa svojim prijateljima. “Želim da ponovo na njenom licu vidim  osmjeh. Jedina nada koju imam su dobre vijesti koje očekujem da ću čuti od turskih ljekara”, kazao je on.

Nakon napada porodica je napustila Idlib i preselili su se u sigurnije mjesto u u pogračni turski grad. Porodica se zaustavila u gradu Rejhanli u blizini Hataja, provincije koja se graniči sa Sirijom. Raseljena porodica je pronašla sigurno sklonište u skladištu kojeg su im ustupili stanovnici Rejhanlija kako bi im pomogli u novom početku njihovih života.
Babo lično misli da sirijski narod mnogo duguje turskom predsjedniku Redžepu Tajjipu Erdoanu.
“On jedini vođa koja podržava sve potlačene narode ne samo u Siriji nego širom muslimanskog svijeta. Da nam Turska nije otvorila svoje granice, El-Assad bi ubio sve svoje protivnike u zemlji”, objasnio je on.

IslamBosna.ba