Rezultat je to nedavne posjete federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja Republici Turskoj. Zajedno s Trhuljem, u Tursku je putovao i Edhem Bičakčić, ekspert u ovoj oblasti, koji je turskim investitorima prezentirao “zakonske mogućnosti i potencijale s kojima BiH raspolaže u smislu malih i velikih, vjetroparkova i solarne tehnike, odnosno potencijala obnovljivih izvora”.

“Ponovo sam razgovarao sa turskim kolegama i prenesen mi je stav da sedam turskih kompanija želi investirati u energetski sektor BiH. Mi te investitore uskoro očekujemo u BiH, gdje ćemo im na terenu pokazati naše potencijale, odnosno konkretne lokacije. Oni bi trebali razgovarati s predstavnicima vlast oko mogućih investicija u energetski sektor”, kazao je Bičakčić za AA.

Inače, kada je riječ o investicijama iz javnog sektora, njih će voditi Federalno ministarstvo energije, industrije i rudarstva, dok će Bičakčić koordinirati samostalne investicije turskih kompanija u energetski sektor BiH.

BiH raspolaže s više od 50 posto obnovljivih energetskih izvora, uključujući velike hidro potencijale s približno hiljadu malih, srednjih i velikih rijeka. Prema procjenama stručnjaka, usektoru malih hidroelektrana u Bosni i Hercegovini se koristi manje od 10 posto potencijala, što otvara široke mogućnosti za investicioni zamah.

(Anadolija)

(minberba)

Leave a Reply

*

captcha *