IslamBosna.ba- Tuska je objavila u subotu da su njihovi borbeni avioni tokom noći bombardovali militantne kampove Kurdistanske radničke stranke (PPK) na sjeveru Iraka, a da su truske kopnene snage bombardovale PPK i militante IDIŠ-a na sjeveru Sirije.
Turska je pokrenula prvi zračni napad na ciljeve IDIŠ-a u Siriji rano u petak, obećavajući odlučnije mjere protiv obje grupacije.

“Oko 23 sata (20 GMT) večeras, turski borbeni avioni su počeli bombardovati položaje u blizini granice, uz pratnju granatiranja teškom artiljerijom”, kazao je glasnogovornik PKK u Iraku, Bahtijar Dogan za AFP.
Turski premijer Ahmet Davutoglu je kasnije potvrdio incident.
“Napadi se vrše na ciljeve terorističke grupe ID u Siriji i terorističke grupe PKK na sjeveru Iraka”, saopćeno je iz kabineta turskog premijera dodajući da su pogođena skloništa i skladišta oružja PKK tokom operacije u sjevernom Iraku. “Napadi na pomenute mete su bili efikasni. U zračnim napadima su pogođena skrovišta, skloništa, pećine, kao i logistička područja koja pripadaju PKK u mjestima Zap, Metina, Gara, Avasin-Basyan, Sinath, Hakurk i Kandil na sjeveru Iraka. Istovremeno su izvedeni zračni napadi uz podršku Komande kopnenih snaga i na mete terorističke organizacije ID na sjeveru Sirije, kao i na mete PKK na sjeveru Iraka”.

“Odobrili smo treći talas napada na Siriju (protiv IDIŠ-a) i drugi talas napada na u Iraku (protiv PKK)”, kazao je Davutoglu na konferenciji za medije.
PKK koja je zabranjena u Turskoj i već dugo prisutna u Iraku ima nekoliko kampova za obuku u Dohuku, pokrajini koja se također graniči sa kurdskim područjima u Siriji.

Turska je objavila da će područja sjeverne Sirije kada budu očišćena od boraca koji pripadaju IDIŠ-u biti pretvorena u sigurnu zonu.

Mevlut Čavušoglu, ministar vanjskih poslova Turske, izdao je u subotu saopćenje, samo nekoliko sati nakon što je Ankara počela sa bombardovanjem IDIŠ-ovih položaja u Siriji i kampova kurskih boraca u sjevernom Iraku.
“Kada područja u sjevernoj Siriji budu očišćena od prijetnje (IDIŠ) bit će formirane sigurne zone”, kazao je Čavušoglu na konferenciji za novinare.
“Mi smo uvijek branili sigurne zone i zone zabrane leta u Siriji Ljudi koji su raseljeni se mogu smjestiti u ovom sigurnim zonama”.
Nekoliko turskih medija je ranije prenijelo kako vlada razmatra uspostavljanje sigurne zone od 33 km unutar Sirije, koja će se protezati od periferije Kobanija, koji se nalazi pod kontrolom Kurda, do područja koje kontrolišu opozicione sirijske grupe.

Turske snage sigurnosti su u zoru 25. jula sprovele nove pretrese u deset provincija hapšeći osumnjičene pripadnike IDIŠ-a i zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK).
Novi pretresi su izvršeni u Istanbulu, Ankari i Izmiru, kao i u Konyi u centralnoj Turskoj, Manisi na zapad, Adani na jugu, Adiyamanu, Sainliurfi i Tundželiju na jugoistoku, prenose turski mediji.
Veliki broj osoba je uhapšen,a precizne brojke nisu još uvijek dostupne.

IslamBosna.ba