IslamBosna.ba- Turska vlada zatražila je od Međunarodne kriminalističko-policijske organizacije Interpol da uhapsi bivšeg vođu Fataha Muhammeda Dahlana zbog vođenja špijunske mreže u Turskoj, prenio je TRT.

Dahlan je sigurnosni savjetnik prijestolonasljednika Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Muhammeda bin Zajeda, koji je prošle sedmice najavio normalizaciju odnosa s Izraelom.

Prema TRT-u, turski javni tužitelj je dodao Dahlana na spisak najtraženijih kriminalaca u Turskoj i objavio nagradu od deset miliona turskih lira (385.000 dolara) za njegovo hapšenje.

TRT prenosi, prema turskom javnom tužitelju, da je svjedok ‘Bovraz’ kazao da su dvojica Emiraćana, Samir Samih Šaban i Zakif Jusuf Hassan, za Dahlana špijunirali Egipćane i Palestince koji borave u Turskoj.

Ankara optužuje Dahlana da je plaćenik UAE i da je umiješan u pokušaj državnog udara u Turskoj 2016. godine, protiv predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana.

U novembru 2019. godine, Ankara je izdala crvenu potjernicu za Dahlanom nakon što je prikupila dokaze za njegovu umiješanost u pitanja koja utječu na nacionalnu sigurnost Turske.

IslamBosna.ba