IslamBosna.ba- Džamija Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet)  u gradu New Havenu u američkoj saveznoj državi Connecticut teško je oštećenja u požaru, kojeg su neidentifikovane osobe podmetnule.

Ataše za vjerske poslove pri turskom konzulatu u New Yorku rekla je da se požar raširio u prostorije džamije nakon bacanja Molotovljevog koktela. Iz konzulata su kazali da američke vlasti vode istragu i da se nadaju da će počinioci biti otkriveni i uhapšeni.

Požar koji je džamiji prouzrokovao znatnu štetu je namjerno podmetnut, kazao je u ponedjeljak šef vatrogasaca.
“Otkrili smo da postoji namjera u ovom požaru”, kazao je John Alston. “Ovo je namjerno podmetnuto”.

Požar se proširio od ulaza, gdje je bačena zapaljiva boca i proširio do trećeg sprata džamije. Nije bilo žrtava i povrijeđenih.

Turski ministar vanjskih poslova pozvao je na jedinstven stav protiv islamofobije nakon paljenja džamije.
“Podmetanje požara u Diyanetovoj džamiji u #NewHavenu tokom ramazana je još jedan primjer povećanja #islamofobije u svijetu”, napisao je Mevlut Čavušogu na svome Twitter nalogu.

“Počinioce ovog gnusnog napada treba brzo identifikovati. Treba se boriti protiv onih koji podmeću požare iz islamofobije”, kazao je on, dodajući da je jedina utjeha to što nije bilo ljudskih žrtava.

Kriminalistička istraga je u toku, a pored lokalne policije u istragu su uključeni i Federalni istražni biro (FBI) i Zavod za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive (ATF).

Image2_5201914135555.png (550×400)

Image3_5201914135555.png (550×400)

Image4_5201914135555.png (550×400)