“Kriza je u početku bila veliki problem samo za financijski sektor. Danas je kriza došla u tu fazu da se postavlja pitanje da li će neka zemlja moći vratiti dug ili da li će moći očuvati financijsku stabilnost”, rekao je Babacan.

 

Govoreći o globalnoj ekonomiji Babacan je rekao da je Turska na vrijeme provela reforme na političkom i na ekonomskom planu. Tome se ima zahvaliti činjenica da je Turska danas jedna od rijetkih zemalja koja može garantirati očuvanje ekonomske i finansijske stabilnosti.

 

Babacan je rekao da su sve potrebne reforme sprovedene prije nego je stigla posljednja globalna kriza. Turska je u krizu ušla s jakom financijskom strukturom, kao i snažnim bankarskim sistemom. Zbog toga, pojasnio je, kriza nije utjecala na Tursku.

 

“Danas u regiji više ne mogu opstati zatvoreni režimi. Ono što neki nazivaju ‘Arapskim proljećem’ mislim da se preciznije može nazvati ‘arapskim buđenjem’. Jer tu više nema povratka. Turska prati dešavanja u zemljama regije. Pratili smo to iz jedne perspektive vrijednosti i rekli smo: “Najprije čovjek”. Rekli smo da u regiji moraju primarni biti demokratija i vladavina prava. Rekli smo: “Prvo zaštita ljudskih prava”. Teritorijalni integritet zemalja i političko jedinstvo se moraju čuvati”. U nekim državama je to bilo teže. Nažalost, najveća tragedija se dogodila u Siriji”, rekao je Babacan.

 

Istaknuvši da se većini zemalja zahvaćenim nemirima pruža finansijska pomoć, Babacan je podsjetio da je Turska podržala Libiju sa 200 miliona dolara.

 

“Sada Tunisu pomažemo sa 500 miliona dolara. Također, potpisali smo i ugovor sa Egiptom za pomoć od dva miliona dolara. Sličnu pomoć ćemo pružiti i Jemenu” potvrdio je Babacan.

 

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *