IslamBosna.ba- Turska policija je pokrenula istragu o nestanku saudijskog novinara koji je nestao nakon što je posjetio konzulat u Istanbulu zbog administrativnih obaveza.

Turske sigurnosne snage ušle su u utorak u saudijski konzulat kako bi pronašle Džemala Hašugdžija, prenijela je El-Džezira.

“Policija je ušla u zgradu konzulata na području Bešiktaša, ali ga nije uspjela naći”, navodi se u izvješću koji citira lokalnog dopisnika.

“Policija je pregledala snimke snimljene nadzornim kamerama a koje pokazuju da je Hašugdži napustio zgradu 20 minuta nakon što je ušao”, kazao je on, dodajući kako je novinar ‘vjerovatno otet’.

Službena saudijska novinska agencija SPA je saopćila u utorak da je neimenovani saudijski državljanin uhapšen i prebačen u Kraljevinu od strane njihove Interpol agencije.

U saopćenju je navedeno da je neimenovana osoba željela ‘unovčiti ček bez pokrića’ bez daljeg obrazlaganja i navođenja mjesta hapšenja.

Nije jasno na koga se saopćenje odnosi, ali vrijeme objavljivanja saopćenja izaziva pažnju i zabrinutost.

Prema istrazi BBC-a, nekoliko istaknutih kritičara saudijske vlade je oteto u Evropi i vraćeno u Saudiju u posljednjih nekoliko godina.

Hašugdžijeva zaručnica je izjavila za El-Džeziru da je u direktnom kontaktu sa uredom turskog predsjedništva i da je dobila uvjeravanja da će se provesti istraga o nestanku.

Ona kaže da je Hašugdži nestao u utorak popodne nakon što je posjetio konzulat.

“Bio je tamo prošle sedmice, ali osoblje konzulata mu je reklo da dođe za nekoliko dana”, kazala je ona.

Hašugdži je u septembru prošle godine napustio Saudijsku Arabiju nakon što su mu vlasti zabranile pisanje kao odgovor na njegovu kritiku saudijskih vladara.

Od tada je u samovoljnom izgnanstvu u Sjedinjenim Državama gdje piše za Washington Post.

U izjavi od utorka Tursko-arapsko medijsko udruženje je kazalo kako je ‘zabrinuto’ za Hašugdžija te je pozvalo Rijad da komentariše njegov nestanak.

Najmanje 11 novinara trenutno se nalazi u zatvoru u Saudijskoj Arabiji, naveli su Odbor za zaštitu novinara (CPJ) i Reporteri bez granica (RSF). Prema indeksu RS-a, Saudijska Arabija se nalazi na 169. mjestu, od 180 rangiranih zemalja.

IslamBosna.ba