IslamBosna.ba- Zamjenik predsjednika turske vladajuće AK partije Yasin Oktaj saopćio je da arapsko prisustvo u Turskoj nije niti politički niti ekonomski problem i da Turska razmišlja da otvori vrata brojnim arapskim predavačima koji bi predavali arapski u školama.

Govoreći na marginama Međunarodnog sajma arapske knjige u Istanbulu, Oktaj je istakao kako je taj sajam “divno iskustvo koje pokazuje porast potrebe za arapskim jezikom u Turskoj.” Posebno je istakao značaj intenziviranja odnosa Turske sa Saudijskom Arabijom i Katarom.

On se osvrnuo i na intenziviranje zahtjeva da vođe Muslimanske braće, koji se nalaze u Turskoj, budu izručeni kazavši: “Nakon neuspjelog vojnog puča u Turskoj i otkrića isprepletene zavjere terorističke organizacije Fethulaha Gulena u svim fazama ovog neuspjelog vojnog puča i kada je Turska zatražila od SAD-a da joj izruči mozak koji je planirao ovaj vojni puč, jer po našoj logici svaki vojni puč je zločin, dobili smo neka uslovljavanja određenih ljudi: ‘Ukoliko hoćete da Amerika vama izruči Gulena, onda vi izručite nama vođe Muslimanske braće.” Oktaj dodaje da je odgovor predsjednika Turske Redžepa Tajjipa Erdoana bio kategoričan, kada je, prije nekoliko dana, za el-Arabiju izjavio da Muslimanska braća nisu teroristički, već idejni pokret i da ga nije moguće proglasiti terorističkim.

On je dodao: “Ja se u potpunosti slažem s ovom ocjenom predsjednika Erdoana. Turska s vremena na vrijeme dobija takve zahtjeve za izručenjem vođa Muslimanske braće, ali ih apsolutno odbacuje. Ukoliko bi neko od njih, ili bilo ko drugo, bio učesnik u terorizmu, onda mi ne bismo imali dvoumljenja. Onaj ko učestvuje, kao opozicija, u miru, i politički, taj se ne može proglasiti teroristima, takav slučaj je sa Muslimanskom braćom.”

Komentarišući smrtne presude izrečene predsjedniku Mursiju i vođama Muslimanske braće i Partije slobode i pravde, Oktaj je istakao, da su, zapravo, te presude pokriće za zločine pučista, a predsjednik Erdoan je iznio jasan stav, kojim odbacuje taj krvavi vojni puč, koji je kao i svaki drugi vojni puč, a smrtne presude potvrđuju želju pučističkog predsjednika da ukloni predsjednika kojeg je narod, na direktnim izborima izabrao.

IslamBosna.ba