IslamBosna.ba- Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan je kazao u nedjelju da Turska neće dozovliti formiranje koridora koji će koristiti terorističke grupe PYD i YPG na sjeveru Sirije, uglavnom duž turske granice.
“Formiranje koridora kojeg bi koristile terorističke grupe duž naše granice je opasnost za nas. Mi smo to rekli našim saveznicima, posebno koalicijskim snagama”, kazao je Erdoan na konferenciji za novinare prije odlaska u Obalu Slonovače.
U narednim danima predsjednik Turske će posjetiti zapadne afričke zemlje, uključujući Obalu Slonovače, Ganu i Nigeriju kako bi ojačao političke i ekonomske odnose u regiji.
Govoreći o prekidu primirja u Siriji, on je kazao da se primirje implementira samo na jednoj trećini teritorije Sirije.
“Nadamo se da će se danas ili sutra postići primirje koje će se implementirati u svim dijelovima Sirije i da će mir doći u Siriju. U stvari, ukoliko se ovo postigne, Ženevski proces će povratiti vitalnost”.

Predsjednik Erdoan je također kritikovao i odluku suda da oslobodi dvojicu novinara koji su optuženi za špijunažu, pokušaj svrgavanja vlade i podržavanje terorizma.
“Šutim nad odlukom Ustavnog suda, ali je ne moram prihvatiti i želim da to bude jasno. Ne povinujem se niti poštujem odluku suda”, kazao je Erdoan novinarima.
Džan Dundar, glavni urednik lista “Cumhuriyet” i Erdem Gul, šef biroa u Ankari, uhapšeni u novembru prošle godine, nekoliko mjeseci nakon što su u listu objavljene fotografije koje, kako je navedeno u listu, prikazuju turske kamione kako navodno prevoze municiju namijenjenu opoziciji u Siriji.

U januaru 2014. nekoliko kamiona je zaustavljeno od strane lokalne policije u provincijama Adana i Hataj, za koje je navedeno da su prenosili municiju i oružje, iako je takvo pretraživanje zabranjeno zakonom o nacionalnoj sigurnosti. Nakon incidenta uhapšeno je 26 vojnika koji su učestvovali u nezakonitoj pretrazi.
U vrijeme incidenta ministarstvo unutrašnjih poslova Turske je izjavilo da su kamioni prevozili humanitarnu pomoć turkmenskoj zajednici u ratom razorenoj zemlji.

“To nema nikakve veze sa slobodom medija. Ovo je slučaj špijunaže”, kazao je Erdoan.
“Kao Tajjip Erdoan, ja vjerujem u odbranu slobode izražavanja do kraja. Ali ne vjerujem u korištenje slobode izražavanja kako maske da se napada zemlja. Jer ovo je špijunaža”, dodao je on.

IslamBosna.ba