IslamBosna.ba- Turska navodno ima video i audio snimke koji dokazuju smrt Džemala Hašugdžija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, prenio je kasno u četvrtak Washington Post.

„Glas snimljen unutar konzulata otkriva šta se dogodilo Džemalu nakon što je ušao“, kazao je neidentifikovani izvor upoznat sa slučajem, prenosi Washington Post.

„Možete čuti njegov glas i glasove muškaraca na arapskom jeziku. Možete čuti kako je ispitivan, mučen a onda ubijen“, dodao je izvor.

Turska je navodno rekla američkim zvaničnicima za snimak, navodi post, ali nije poznato kako su došli do ovih audio i video snimaka.

Međutim, Saudijska Arabija je snažno negirala bilo kakvo učešće u nestanku i kaže da je napustio konzulat ubrzo nakon što je ušao.

Saudijska strane nije predočila nikakav dokaz koji bi potkrijepio njihove tvrdnje te su naveli da video nadzor nije u to vrijeme snimao.

Saudijska Arabija i Turska su se saglasile da oforme zajednički radni tim koji će istražiti okolnosti nestanka Džemala Hašugdžija.

Korak je uslijedio nakon razgovora između pomoćnika Bijele kuće, Jareda Kushnera, koji je također zet Donalda Trumpa, i Muhammeda bin Selmana, prijestolonasljednika Saudijske Arabije.

Ibrahim Kalin, glasnogovornik turskog predsjednika Redžepa Tajjipa Erdoana, je kazao za Agenciju Anadolija  da je ideja o formiranju zajedničkog tima potekla od Saudijske Arabije.

Hašudži, istaknuti novinar koji je živio u samonametnutom egzilu u Washingtonu, nestao je nakon što je 2. Oktobra ušao u saudijski konzulat u Istanbulu.

Viši izvor upoznat sa istragom turskih službi izjavio je za Middle East Eye da su Saudijci na ivici da priznaju turske dokaze da se veliki zločin dogodio unutar konzulata.

Saudijci namjeravaju da okrive navodne elemente ‘paralelne države’ unutar svoje zemlje kao i sigurnosni establišment za otmicu novinara, dodao je izvor MEE.

Izvor dalje dodaje da se Saudijci nadaju da će na ovaj način zaštititi prijestolonasljednika Bin Selmana, koji insistira da nije znao ništa u vezi operacije otmice.

Saudijsko prihvatanje turske verzije događaja, da se zločin dogodio u konzulatu, bi predstavljao glavnu prekretnicu od onoga što su Saudijci javno izjavili nakon prve prijave Hašugdžijevog nestanka.

Do sada, Saudijski zvaničnici su čvrsto negirali da se bilo šta odigralo u konzulatu, navodeći da je Hašugdži napustio zgradu ubrzo nakon što je stigao. Turski zvaničnici su do sada pod uvjetnom anonimnosti govorili o istraži za medije.

„Znamo da je Džemal ubije, u kojoj prostoriji je ubijen i gdje je tijelo odnešeno da se rasparča. Ako se dozvoli ulazak forenzičkom timu, oni tačno znaju gdje trebaju ići“, kazao je za MEE turski izvor direktno upoznat sa istragom.

Izvor također navodi da policijski istražitelji su uvjereni da već imaju dovoljno forenzičkih dokaza na osnovu pretrage kanalizacione mreže povezane sa zgradom.

Elementi ‘paralelne države’

Ranije ove sedmice, turski mediji su naveli imena 15 Saudijaca koji su umiješani u ubistvo, a koji su stigli u Istanbul i napustili ga isti dan kada je Hašugdži nestao, a među njima su se nalazili stručnjaci za forenziku i članovi Bin Selmanove lične garde.

Izvor je kazao za MEE da su Saudijci sa sobom odnijeli sve hard diskove iz prostorije za nadzor u konzulatu kada su napustili zgradu.

Drugi turski izvor je kazao MEE da Turci imaju video i audio dokaz ubistva. Međutim, nisu otkrili kako su došli do ovog dokaza.

Naročita pažnja se posvetila Apple satu kojeg je Hašugdži nosio kada je ušao u zgradu. On je sinhronizovan sa iPhoneom koji je dao svojoj zaručnici koja je ostala ispred zgrade.

Jasin Aktaj, savjetnik turskog predsjednika Redžepa Tajjipa Erdoana, također sugerira mogućnost da su elementi ‘paralelne države’ umiješani u Hašugdžijev nestanak.

„Turska ima iskustvo sa ovom vrstom strukture ‘paralelne države’“, kazao je on za arapske medije.

Tim istražitelja se priprema da uđe u konzulat, izjavio je Reutersu turski sigurnosni dužnosnik. Još uvijek nije jasno kada bi se pretraga mogla odigrati.  „Sada, čekamo konačno odobrenje da uđemo u konzulat“, kazao je zvaničnik.

Otkazivanje učešća na konferenciji i ulaganja

U međuvremenu, medijske kompanije su objavile da se povlače sa saudijske investicione konferencije.

Urednik Economista, Zanny Minton Beddoes neće učestvovati na konferenciji Future Investment Initiative u Rijadu, kazala je njegova glasnogovornica Lauren Hackett.

Andrew Ross Sorkin, reporter CNBC-a i novinar New York Timesa, objavio je na Twitteru kako on također neće prisustvovati konferenciji, navodeći da je ‘duboko potrešen nestankom novinara Džemala Hašugdžija i izvještajima o njegovom ubistvu’.

New York Times Co. je također odlučio da se povuče svoje medijsko sponzorstvo događaja, kazala je glasnogovornica Eileen Murphy. Financial Times je kazao u saopćenju da razmatra svoje učešće u događaju kao medijski sponzor.

Viacom Inc., čiji izvršni direktor Bob Bakish je trebao da govori na konferenciji je izjavio da pomno prate situaciju u Saudijskoj Arabiji.

Izvršni direktor Uber Technologies Inc, Dara Khosrowhahi je kazao u saopćenju da on neće učestvovati na konferenciji u Rijadu osim ako se ne pojavi sasvim drugačiji skup činjenica o nestanku Hašugdžija.

Druge medijske kompanije koje koje su trebale da imaju govornike na konferenciji su CNN i Bloomberg.

Hašugdžijev nestanak je učinio da zvaničnici i privrednici se povuku iz velikih projekata prijestlonasljednika Muhammeda bin Selmana.

U srijedu, bivši američki sekretar za energetiku Ernest Moniz je kazao da je suspendovao svoju ulogu u odboru saudijske poslovne zone NEOM dok se ne bude znalo više o tome šta se dešava.

Izvršni direktor Virgin Group, Richard Branson je objavio u četvrtak da suspenduje dva turistička projekta u Saudijskoj Arabiji i da povlači milijardu dolara investicija u Kraljevinu zbog pretpostavljenoga ubistva disidenta i novinara Džemala Hašugdžija.

„Imao sam velike nade u trenutnu vladu Kraljevine Saudijske Arabije i njezinog vođu prijestolonasljednika Muhammeda bin Selmana i zbog toga sam bio uzbuđen da prihvatim dva vodstva u turističkim projektima oko Crvenog mora“, napisao je Branson u javnom saopćenju.

„Ono što se navodno dogodilo u Turskoj oko nestanka novinara Džemala Hašugdžija, ako bude dokazano, jasno će promijeniti sposobnost bilo koga od nas na Zapadu da posluje sa saudijskom vladom“, dodao je on.

V. Britanija upozorava

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije je upozorio na ‘ozbiljne posljedice’, ako se potvrde turske sumnje da je saudijski novinar ubijen unutar konzulata u Istanbulu.

„Ljudi koji su sebe dugo vremena smatrali prijateljima Saudijske Arabije kažu da je ovo jako, jako ozbiljna stvar…. Ako se ove tvrdnje dokažu, bit će ozbiljne posljedice jer se naša prijateljstva i partnerstva temelje na zajedničkim vrijednostima“. Britanski ministar je pojasnio: „Vrlo smo uznemireni“.

Hunt je u utorak napisao na svome Twitteru kako će njegova zemlja ozbiljno ponašati prema incidentu vezanim za Hašugdžijev nestanak ukoliko se medijski natpisi potvrde.

 

 

IslamBosna.ba