Tuzlanski advokat Faruk Balijagić u slučaju zločinačke organizacije Zijada Zike Turkovića brani Seada Dumanjića, jednog od optuženih, koji je priznao krivicu i pristao na svjedočenje protiv bivšeg nalogodavca gnusnih zločina. Dumanjić je prekjučer u Sudu BiH otkrio brojne detalje o mafijaškim ubistvima koja je počinila Turkovićeva grupa.

Komentirajući cijeli slučaj i njegove političke konotacije, Balijagić kaže da je “narod u BiH postao talac mafijaško-zločinačke politike pojedinih bošnjačkih političara i moćnika”. 

Brojni kontakti

U intervjuu za “Dnevni avaz” Balijagić otvoreno govori o ulozi i vezama predratnih milicionera Hilme i Muje Selimovića i visokih dužnosnika SDA sa Zijadom Turkovićem, afirmativnim tekstovima “Oslobođenja” o najgnusnijim zločinima u Evropi te drugim detaljima i poteškoćama u suđenju.

Postoje mnoge indicije da su u slučaj “Turković” očito upleteni mnogi moćnici i političari u BiH. Vi tvrdite da znate ko su i u kojoj mjeri ti ljudi upleteni?

– Predmet “Turković” ima oko 17.500 stranica dokaznog materijala samo u jednom dijelu, u kojima se opisuju kontakti Zijada i čelnika SDA. Prije svega, radi se o Amiru Zukiću. Njegovi kontakti sa Zijadom Turkovićem, koji mu je ujedno i komšija, vrlo su suptilni. Njihov odnos vezan je izbornom kampanjom SDA. Istraga će obuhvatiti taj dio, ne bih da prejudiciram određene stvari. U interesu daljnjeg procesuiranja ovog predmeta, jer se radi tek o trećini istrage, bilo bi nekorektno da dalje govorim.

Tokom suđenja Dumanjić je potvrdio da je Turković jedan od svojih automobila kupio od Predsjedništva BiH. Kako to komentirate? 

– U toku čitave istrage pokazalo se da su zadaci ubitačne naravi rađeni blindiranim autom koji je, svojevremeno, koristio rahmetli Alija Izetbegović. “Audi A8” do kojeg je Turković došao svojim vezama sa čelnicima SDA korišten je u akcijama likvidacije mnogo više nego “mercedes ML” koji je Turković zvanično vozio. Niko u istrazi nije došao do podatka kako je Turković postao vlasnik blindiranog auta, jer niko nije dao iskaz o tome. Ono što je sigurno, automobil je pripadao SDA. Neko za to mora biti odgovoran.

Ublažavanje zločina

List u vlasništvu Selimovića, “Oslobođenje”, dao je veliki prostor Šejli Turković, supruzi mafijaškog bosa, kao i mnogim drugima koji su upleteni u ovaj slučaj. O kakvim je vezama ovdje riječ?

– Evidentno je da je zbog pisanja o zločinačkoj organizaciji Turkovića novinarka Dženana Karup-Druško izgubila posao u novini “Dani”. List “Oslobođenje” dao je nenormalno veliki, afirmativni prostor Šejli Turković, Zikinoj supruzi, kao i drugima upletenim u ovaj slučaj, što dovoljno implicira na upletenost porodice Selimović u slučaj “Turković”. 

Teško je prognozirati ishod ovog suđenja, ali iz razgovora s inspektorom Federalne uprave policije Nerminom Šehovićem uvidio sam njegovu zabrinutost promidžbom koju “Oslobođenje” daje zločinačkoj organizaciji, koja je počinila nezapamćen poslijeratni zločin. Smatram da “Oslobođenje” pravi jednu atmosferu ublažavanja neviđenog zločina počinjenog u BiH.

Nezapamćeni mafijaški obračuni

Kao branilac jednog od optuženih, upućeni ste dijelom u sam proces suđenja. Šta očekujete na kraju svega?

– Način izvršenja krivičnih djela koja su počinili članovi zločinačke organizacije Zijada Turkovića ne samo u BiH nego i u Evropi do sada nije zapamćen. Ako na kraju suđenja kazne ne budu dugotrajni zatvor, onda imamo jasnu poruku da se na prostoru BiH nikada nećemo riješiti mafijaških obračuna. To samo govori da se građani ili trebaju seliti iz BiH ili priključiti mafijašima. 

 

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *