Autor A. KESEROVIĆ | Objavljeno 14.10.2011. u 06:06

Sve više žena iz BiH odlazi u Srbiju kako bi metodom horiocenteze, pri kojoj se već u ranoj fazi trudnoće, u osmoj ili devetoj sedmici, može otkriti spol djeteta, a potom donose odluku o tome hoće li abortirati ili pak trudnoću iznijeti do kraja, saznaje „Dnevni avaz”. Mnoge od njih se, ukoliko se utvrdi da nose djevojčice, odlučuju namjerno prekinuti trudnoću.

Oštećenje ploda

Doktor Dušan M. Protić, ginekolog iz Beograda, izjavio je jučer za naš list da horiocentezu traže građani iz oba bh. entiteta, a naročito iz područja koja gravitiraju sa Srbijom, potvrdivši naša saznanja.

– U tim krajevima uvijek je bilo patrijarhalnih razmišljanja, prema kojima je muško dijete to koje ostaje kod kuće i koje je glava kuće. Ovamo obično dolaze iz RS i Federacije BiH zato što ne žele da sredina u kojoj žive sazna i da ih osuđuje zbog selektivnog abortusa – objašnjava Protić.

Stvar morala

On kaže da se ova metoda uglavnom upotrebljava iz medicinskih razloga, u cilju rađanja zdravog djeteta i ranog otkrivanja genetskih oštećenja ploda kod žena koje pređu 35. godinu te u slučaju da u porodici postoje neke nasljedne bolesti.

– Stvar je moralnog odnosa ginekologa hoće li horiocentezu upotrebljavati iz medicinskih ili nemedicinskih razloga. Mene razlog za abortus ne zanima, ali mi moral ne dozvoljava da izigravam Boga i da ubijam zdravo i pravo žensko dijete samo zato što to porodilja želi. U tom slučaju, ne želim obaviti abortus – ističe dr. Protić.

U BiH se horiocenteza ne radi

Ginekolog Senad Mehmedbašić kaže za naš list da se horiocenteza iz praktičnih razloga ne radi u BiH.

– Riječ je o rizičnoj analizi i najranijoj dijagnostici. Znam samo nekoliko slučajeva gdje su mi ljudi dolazili na konsultacije nakon kojih sam ih odbijao, a potom su odlazili u druge centre u Beogradu da bi se odlučili hoće li muško ili žensko dijete – kaže Mehmedbašić.

 

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *