Advokati zatvorenika, zajedno sa drugim stručnjacima kao i bivšim zatvorenicima upozoravaju na kritično stanje zatvorenika. “Oni zaista ugrožavaju vlastite živote, stavljajući vlastite živote na kocku u ovom herojskom nastojanju da izraze svoju autonomiju, ogorčenost zbog zatvoreništva koje može biti opisano nikako drugačije osim kao srednjovjekovna mučionica na američki način”, kazao je antropolog Mark Mason, koji proučava kulturne faktore koji stoje iza ljudske patnje.

„Ovdje je zatvoreno 166 osoba,više od polovine je nedužno, oni bi trebali biti vani na ulicama, slobodni, već danas”, dodao je Mason. „Iskreno ne mogu opisati pojedine užasne uslove kao ni ophođenje i omalovažavanje o kojima su izvijestili zatvorenici. Svukli bi ih i zahtjevali da satima stoje neodjeveni u hladnim prostorijama. U biti to je fizički stres ali je neopisivo psihičko mučenje”.

“Mi smo ljudi, nismo orlovi zaogrnuti kožom,povezani smo međusobno, potreban nam je kontakt sa drugim živim bićima da bi bili psihički i fizički zdravi”,kazao je on.

Mason tvrdi da Amerika živi u iskrivljenoj zoni, gdje “ljudi zarobljeni u Guantanamo trebaju biti slobodni, dok predsjednik, naš bivši predsjednik, potpredsjednik i bankari u SAD-u i Wall Streetu bi trebali biti u zatvoru.”

Američki predsjednik Barack Obama je započeo svoj prvi mandat najavljujući zatvaranje Guantanamo Bay-a. Sada, samo dva mjeseca nakon drugog imenovanja kao predsjednika zatvor je ušao u svoju 12. godinu postojanja sa 166 zatvorenika koji još uvijek čekaju iza rešetaka, a njih 130 ugrozilo je život štrajkujući glađu.

Djeca od 9 do 12 godina starosti su zatvorena i mučena u Guantanamu?

Bivši zatvorenik logora Guantanamo Murat Kurnaz je opisao u kakvim se užasnim uslovima nalazio tokom zatvoreništva u Guantanamu te je pojasnio razloge štrajka glađu.

„Mučili su me na razne načine,tamo ne postoje ljudska prava što znači da mogu sa nama raditi šta žele”,kaže Kurnaz. „Mučili su me kako bi me prislili da potpišem papire i svaki put kad bih odbio nastavljali su sa mučenjem na razne načine”.

„Stvarno su pokušali na sve načine da nas slome uključujući psihičko i fizičko mučenje. Mučili su me elektrošokovima i ‘waterboarding’ metodom (IB.opaska:kod nas poznatije kao simulirano utapanje, metoda mučenja primjenjivana za vrijeme španske inkvizicije. Waterboarding je tehnika pri kojoj zatvorenik leži na ploči nagnutoj pod uglom od deset do 15 stupnjeva u odnosu na horizontalu, na leđima, s glavom na nižem dijelu. Na njegovo lice stavlja se tkanina, a hladna voda lijeva se preko tkanine s visine od 15 do 45 cm. Ona stvara prepreku kroz koju je teško i u nekim slučajevima nemoguće disati. Jednokratna “aplikacija” vode ne može trajati više od 40 sekundi, a “aplikacija” se mjeri od trenutka kada se voda, u bilo kojoj količini, nalije do trenutka kada se tkanina uklanja s lica subjekta. Kad se dostigne vremenski limit, točenje vode se prekida i tkanina uklanja. U slučaju da zatvorenik pokuša pobijediti tehniku, odnosno nakrivi glavu na stranu i diše uglom usana, ispitivač smije staviti ruku oko zatvorenikova nosa i usta da bi zatvorio pristup zraka, što sprečava disanje tokom dolijevanja vode…. )Vidio sam devetogodišnjake i dvanaestogodišnjake unutar kampa.Bilo mi je veoma teško gledati kako tuču ovu djecu pred mojim očima”,dodao je on.

Kurnaz tvrdi da zatvorenici imaju “mnogo opravdanih razloga” da štrajkuju glađu: “Situacija je loša, zatvorenici žele izaći pred sud i žele vratiti svoja prava. Oni nemaju priliku izaći pred sud ili vidjeti svoje porodice. Nemaju pravo pisati ili primati pisma”.

Stanje pravne neizvjesnosti je također frustrirajuće za Kurnaza, kojeg je SAD proglasila nevinim ali je morao provesti dodatnih pet godina u zatvoreništvu jer je Njemačka odbila da ga primi natrag.

„Štrajk glađu je jedini način da se o njima čuje.Godine i godine bez ikakve nade za oslobođenje.Bez ikakvih stvarnih optužbi”, kazala je Sara Flounders, politički pisac i aktivista.

Advokati Guantanamo zatvorenika su rekli da su zatvorenici počeli štrajk glađu 6. februara u znak protesta protiv  oduzimanja ličnih predmeta kao što su fotografije i lična pisma, kao i  bogohulnog postupanja prema Kur’anu tokom pretresa njihovih ćelija.

Centar za ustavna prava naveo je kako su primili izvještaje da zatvorenici iskašljavaju krv, gube svijest, te gube više od 20 kg težine i da su hospitalizirani. Medicinski stručnjaci predviđaju da će do 45. dana štrajka glađu učesnici početi gubiti sluh i potencijalno oslijepiti što predstavlja vrhunac njihovih psiholoških patnje koje traju više od deceniju.

UN je izjavio ove sedmice da SAD krši međunarodno humanitarno pravo držeći zatvorenike na neodređeno vrijeme i bez ikakvih optužbi.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *